Львівщина може перейти у “червону” зону

Епідситуація в області залишається напруженою.

Як розповів під час пресбрифінгу директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис, кількість виявлених випадків захворювання залишається на достатньо високому рівні, передає “Еспресо.Захід”.

Протягом останніх кількох днів цей коефіцієнт коливається у межах 18,8-19,6%, а граничним показником для переходу регіону у “червону” зону є 20%.

Протягом останнього тижня спостерігається також достатньо високий показник госпіталізації пацієнтів. Якщо гранично допустимою нормою є 60, то зараз цей показник перевищує 70 на 100 тисяч населення.

Швидко завантажуються ліжка з киснем, що також є одним із індикаторних показників, визначених чинною Постановою Кабінету Міністрів. “Вже два дні поспіль, вчора (18 жовтня. – Ред.) і позавчора (17 жовтня. – Ред.) ми перетнули позначку у 65. Відповідно, якщо ми здолаємо цю позначку й сьогодні, тобто буде перевищення по двох показниках, ми очікуємо на рішення Державної комісії ТЕБ і НС, згідно з яким наша область офіційно буде переведена на “червоний” рівень епіднебезпеки”, – зазначив головний медик Львівщини.

За його інформацією, станом на сьогоднішній ранок на лікуванні у 23 “ковідних” стаціонарах перебуває 2828 пацієнтів, зокрема вчора повернулася до роботи Львівська обласна клінічна лікарню. Наразі цей заклад перебуває на етапі контрактування з Національною службою охорони здоров’я, формує команди і працює над забезпеченням інфекційного контролю, після чого почне приймати пацієнтів.

154 хворих перебуває у реанімаційних відділеннях, з них понад півсотні – на апаратах штучної вентиляції легень. “Порівняно з попередньою, весняною хвилеюспостерігаємо значний відсоток завантаженості реанімаційних відділень і пацієнтів, які потребують штучної вентиляції легень. Це – вкрай тривожний показник”, – звернув увагу Орест Чемерис.

Кількість виїздів бригад екстреної медичної допомоги до пацієнтів з підозрою і підтвердженим COVID-19 становить від 180 до 210 викликів на добу. Посадовець запевнив, що бригади справляються із навантаженням і “швидка” приїздить до кожного пацієнта. Щодня в області госпіталізують від 280 до майже 350 осіб. “Найбільша кількість пацієнтів, яка була госпіталізована під час цієї хвилі – 349. Якщо порівняти ці цифри з весняним періодом, то тоді на піку захворваюності ми також спостерігали аналогічний відсоток госпіталізацій”, – зазначив він.

Показники летальності залишаються на попередньому рівні і становлять 2,7-2,8%. Але протягом останніх днів спостерігається збільшення самої кількості летальних випадків. Зокрема, за вчорашню добу було підтверджено 65 випадків смерті у пацієнтів із COVID-19.

Для надання медичної допомоги “ковідним” хворим на Львівщині підготували 4400 ліжок та розглядають варіанти збільшення ліжкового фонду.

“Від завтра, 20 жовтня з 9.00 почне приймати пацієнтів Золочівська районна лікарня, яка була внесена до переліку наприкінці минулого тижня та вже пройшла всі необхідні процедури. Заклад розрахований на 80 ліжок”, – повідомив очільник профільного департаменту.

Він запевнив, що попри високі показники захворюваності й завантаженості лікарень, ситуація в області залишається “абсолютно контрольованою”. Закликав жителів Львівщини вакцинуватися. “Протягом останніх днів кількість охочих зробити щеплення зростає. Це нас тішить і ми готові забезпечити всіх вакциною. Всі вакцини, які застосовуються в Україні, схвалені ВООЗ та є у достатній кількості, зокрема вакцина Pfizer, яка користується найбільшим попитом. Можна вибрати і вакцину, і місце вакцинації – у Львові є велика кількість центрів і пуктів, роботу яких продовжили до 20.00. Альтернативи вакцинації, на жаль, немає”, – підкреслив він.

Відсоток вакцинованих осіб, які перебувають на стаціонарному лікуванню, становить 2,5-2,8%. Як правило, перебіг захворювання у них – середньої важкості і вони не потрапляють у реанімації. Жодного летального випадку серед вакцинованих пацієнтів не зафіксовано.

Орест Чемерис нагадав, що під час локдауну вакциновані користуватимуться рядом переваг, зокрема зможуть працювати в організованих колективах. Він наголосив, що не є прихильником примусу, але сподівається на соціальну відповідальність людей: “Карантин не може тривати вічно. Час уже повертатися до нормального життя”.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ