Львівщина першою в Україні сформувала мережу академічних ліцеїв

Частину з них вже створили. Зараз департамент освіти і науки Львівської ОВА працює над затвердженням профілів академічних ліцеїв.

На початку цього року Міністерство освіти і науки України затвердили пілотний проєкт щодо формування таких мереж у 9 областях: Івано-Франківській, Київській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській та Чернігівській.

До 1 вересня в областях мають погодити плани мереж навчальних закладів.⠀

Відповідно до Закону «Про повну загальну середню освіту», у вересні 2027 року повинна завершитись реформа шкільної освіти. Тобто, до цього часу створять мережу академічних та професійних ліцеїв.⠀

Шкільна освіта буде поділятися на три рівні: початковий (1-4 роки навчання, початкова школа), базовий (5-9 роки навчання, гімназія), старша профільна школа (10-12 роки навчання, профільні ліцеї).

На паралелях 10-12 класів має бути не менше як два класи і не менше ніж три профілі навчання.

«Вкрай важливо підійти до цього питання відповідально, щоб не зникли цілі напрями в науці.

Частину цього шляху Львівська область пройшла ще два роки тому, коли ми сформували перелік закладів освіти, на базі яких постануть академічні ліцеї. Паралельно працюємо над формуванням мережі закладів професійної освіти, що є важливою складовою профілізації старшої школи.

У 2022 році ми затвердили прогнозовану мережу ліцеїв в області: вона передбачає, що на Львівщині буде 100 ліцеїв, 14 з них – ліцеї ІІІ рівня, які забезпечать профілізацію навчання, 15 ліцеїв ІІ-ІІІ рівня, ще 68 ліцеїв включатимуть початкову школу і розташовуватимуться переважно у сільській місцевості», – наголосив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Сьогодні у Львівській області реформа старшої школи перебуває на етапі обговорення профілів для ліцеїв (математичний, фізичний, правовий, гуманітарний…). Формується їх остаточний перелік.

«Зараз Міністерство освіти і науки активно працює над впровадженням реформи профільної старшої школи. Частину цього шляху Львівщина вже пройшла ще два роки тому, коли ми сформували перелік закладів освіти, на базі яких постануть академічні ліцеї. Паралельно ми працюємо над формуванням мережі закладів професійної освіти, що є важливою складовою профілізації старшої школи», – зазначив директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска

Водночас він підкреслив на важливості другого складника освітньої реформи – професійна освіта.

«Суть реформи старшої школи: випускник 9 класу має зробити вибір – академічний ліцей чи професійна освіта. Тому нам важливо чітко знати перспективні потреби регіональних економік, а це складна робота, до якої мають бути залучені також і заклади вищої освіти, і департамент економіки, і бізнес, і громади», – додав Олег Паска.

Відтак, директор департаменту повідомив, що коли буде остаточно схвалена мережа ліцеїв і буде визначено їхні профілі, тоді цю інформацію передадуть на обговорення Експертної ради, що діє при департаменті освіти і науки. Також пройде процес кінцевого погодження з усіма зацікавленими сторонами.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ