Мережу дошкільних навчальних закладів розширюватимуть

Для забезпечення доступності дітей до дошкільної освіти триває робота з розширення мережі дитсадків. У 2020 році в Україні вдалося створити понад 13 тисяч нових місць для дошкільнят, а також відкрити 24 новобудови.

«Якісна та доступна дошкільна освіта – один з основних пріоритетів діяльності МОН. Ми працюємо над підвищенням якості освітнього процесу в дитячих садках: оновлено Базовий компонент дошкільної освіти (державний стандарт), у 2021 році ми плануємо внести на розгляд Уряду нову редакцію Закону України «Про дошкільну освіту» та сприяти створенню безбар’єрного середовища в закладах дошкільної освіти», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

На Львівщині у 2020 році було створено 884 нових місць для дошкільнят.

Найбільше місць вдалось створити, здавши в експлуатацію 5 добудованих та реконструйованих в межах «Великого будівництва» об’єктів. Завдяки реалізації цієї програми створили 958 додаткових місць для навчання, з них 453 учнівських та 505 місць для дошкільнят.

Створено також 2 приватних заклади дошкільної освіти на 67 місць, яким видано ліцензію на здійснення освітньої діяльності.

«У Львові середня наповнюваність груп у 2020 р. становила 32 особи, тоді як наповнюваність груп у сільській місцевості – 17 осіб на групу. Впродовж останніх десяти років мережа закладів дошкільної освіти збільшилась на 285 одиниць, або майже на половину. Водночас чисельність дітей у закладах збільшилась з 2010 року на 25,9 %», – розповів директор департаменту освіти та науки Львівської ОДА Олег Паска.

У планах Міністерства освіти та науки цього року створити 7 тисяч нових місць для здобуття дошкільної освіти, зокрема в новозбудованих та реконструйованих будівлях. Окрім того, на розгляд Верховної Ради України планують винести нову редакцію Закону України «Про дошкільну освіту». Це допоможе розширити доступ до якісної дошкільної освіти, в тому числі дітей з особливим освітніми потребами, та запровадити альтернативну модель фінансування дошкільної освіти.

За сприятливої епідемічної ситуації Міністерство освіти і науки планує провести моніторингове дослідження якості освітнього процесу в закладах дошкільної освіти за методикою ECERS-3. Таке дослідження – невід’ємний крок до вивчення стану якості дошкільної освіти відповідно до міжнародних стандартів. Отримані результати дадуть можливість спрогнозувати шляхи вдосконалення та перспективи розвитку системи дошкільної освіти в Україні.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ