Міносвіти пропонує обговорити новий український правопис

Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проект нової редакції Українського правопису. Повідомляється на сайті міністерства.
“Українська національна комісія з питань правопису, склад якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 416, пропонує до уваги громадськості проект нової редакції Українського правопису, розроблений на фундаменті української правописної традиції з урахуванням новітніх мовних явищ, що набувають поширення в різних сферах суспільного, наукового та культурного життя. Правописна комісія виходила із розуміння того, що Український правопис, як правопис і будь-якої іншої мови, не може бути вичерпним; він кодифікує засадничі, найбільш поширені або спірні орфографічні положення.
Правописна комісія розраховує на уважне прочитання, конструктивні пропозиції і доброзичливу критику всіх зацікавлених користувачів і знавців української мови.
Зауваження та пропозиції до проекту нової редакції Українського правопису просимо надсилати до 15 вересня 2018 року за формою (таблиця громадського обговорення) на електронну адресу секретаря Української національної комісії з питань правопису Шевченко Лариси Леонідівни: e-mail: larisa_shevchenko@ukr.net” – йдеться у повідомленні.
Далі наводимо пропозиції:
У новому проекті пропонують писати «пів» із іменниками окремо, якщо йдеться про половину. Наприклад, «пів Києва» та «пів хліба», зараз ці слова пишуться разом.
Також можна використовувати букву «т» замість «ф» у словах грецького походження: катедра, мітологія.
У проекті передбачається можливість вживання «и» на початку слова перед приголосними: индик, ирод.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ