Міносвіти пропонує запровадити гранти на вищу освіту: хто може отримати гроші на навчання

Міністерством освіти і науки розроблено альтернативний існуючому підхід до державного фінансування вищої освіти, який передбачає державне замовлення на основні спеціальності та грантове фінансування інших.

Про це розповів заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький під час спілкування з народними депутатами Романом Грищуком та Сергієм Колебошиним в проєкті «Комітет освіти», повідомляє osvita.ua.

За його словами, у концепцію закладений принцип державного замовлення на основні спеціальності, тобто на фахівців тих спеціальностей, яких однозначно потребуватиме держава – медиків, вчителів, інженерів тощо. За цими спеціальностями державне замовлення буде збережено.

Водночас держава не має можливості прогнозувати необхідну їй кількість фахівців з інших спеціальностей за кілька років.

«Ми не можемо прогнозувати, скільки державі буде потрібно юристів. Ми не можемо прогнозувати, скільки економістів, соціологів, політологів, істориків тощо. Це все тепер йде через ринкові механізми. Відповідно, держава має фінансувати освіту цих людей, ми це розуміємо. Але держава запроваджуватиме державні гранти», – зазначає Винницький.

Зокрема, планується, що випускник на основі отриманих результатів ЗНО або НМТ отримуватиме державну підтримку у вигляді певної кількості грошей і самостійно визначатиме, якому закладу освіти заплатити їх за своє навчання.

При цьому цей виш може бути будь-якої форми власності – державної, комунальної або приватної.

«Фактично цей студент є контрактником. Але частина його контракту покриватиметься державними коштами, в залежності від того, як він склав НМТ або ЗНО. Тобто наскільки він успішний», – зауважив заступник міністра.

За розрахунками Міністерства освіти і науки, держава при запроваджені грантового фінансування здобуття вищої освіти зможе збільшити кількість студентів, які отримують державну підтримку, орієнтовно на 30-40%. Водночас ця підтримка не буде покривати повної вартості навчання.

Очікується, що Міністерство освіти і науки може найближчим часом запропонувати відповідні проєкти законодавчих ініціатив у цій сфері.

У відомстві ставлять за мету, щоби система грантів запрацювала вже у вересні 2024 року.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ