Міжнародний день акредитації

Щороку 9 червня відзначається Міжнародний день акредитації (англ. International Accreditation Day).

Свято було засноване 9 червня 2008 року завдяки пропозицій двох організацій: Міжнародного Форуму з Акредитації (IAF) та Міжнародного співробітництва з акредитації лабораторій (ILAC). Ці організації займаються вдосконаленням систем контролю якості на міжнародному рівні а також відзначенням досягнень спеціалістів та організацій даної галузі з різних країн світу.

В сучасному швидкозмінному світі важко собі уявити товари чи послуги, які б не пройшли відповідну перевірку на якість перед своїм використанням. Адже від їх відповідності певним стандартам, які встановлені державою, залежить здоров’я та й навіть життя людей. Що б ми не купували нам дуже важливо знати, що товар є ліцензованим чи сертифікованим відповідними органами.

В кожній країні діють свої органи та стандарти акредитації. Зокрема, в нашій державі національним органом з акредитації є Національне агентство з акредитації України (НААУ). Як зазначено в його установчих документах воно керується законодавством України, міжнародним стандартом ISO/IEC 17011, документами міжнародних організацій з акредитації (EA, IAF, ILAC).

16 жовтня 2014 року в Канадському місті Ванкувер на вісімнадцятому засідання ILAC та чотирнадцятому спільному засідання ILAC та IAF було підписано угоду про надання НААУ статусу повноправного члена ILAC. Цим самим відбулося визнання української системи акредитації на світовому рівні.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ