Міжнародний день біорізноманіття

З метою підвищення поінформованості людей планети стосовно питань збереження біорізноманіття Генеральна Асамблея ООН на 55 сесії у 2000 році проголосила 22 травня Міжнародним днем біорізноманіття на честь прийняття тексту Конвенції про біорізноманіття.
Тема цьогорічного Міжнародного дня біорізноманіття: “Біорізноманіття та сталий туризм”. Тема обрана у зв’язку із проголошенням Генеральною Асамблеєю ООН 2017 року Міжнародним роком сталого туризму.
Відзначення дня біорізноманіття у рамках цієї теми – це ще одна нагода звернути увагу широкої спільноти на актуальні питання збереження і невиснажливого використання біорізноманіття у контексті розвитку туризму та зменшення негативного впливу туризму на біорізноманіття і довкілля (екотуризм, агротуризм, оздоровчий туризм тощо), через що підтримка біорізноманіття є обов’язковою умовою в організації туристичної діяльності. Їх гармонійний розвиток і співіснування на взаємовигідній основі передбачає отримання вигод від туризму для покращення стану біорізноманіття для розвитку туризму.
Займаючи менше 6% площі Європи, Україна володіє не менше 35% її біорізноманіття і за цим показником випереджає майже всі європейські країни. Україна має значний потенціал біорізноманіття і може розглядатися як один з потужних резерватів для відновлення біорізноманіття усієї Європи. Географічне положення України, фізико-географічні умови сприяли формуванню багатого рослинного і тваринного світу, що налічує більше 70 тис. видів (за оцінками експертів, ще не описано одну третину видів, здебільшого грибів і комах). Це обумовлено тим, що в Україні на відносно невеликій території представлено біоту 4-х природних зон. До того ж, Україна знаходиться на перехресті міграційних маршрутів багатьох видів тварин.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ