Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

8 травня відзначається Всесвітній день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця – одне з найбільш благородних свят нашого часу.
За традицією, напередодні Українське національне Товариство проводить місячник Червоного Хреста. Цього року він проходить під гаслом «Місія доброчинності».
Всеукраїнський місячник Червоного Хреста – це нагадування суспільству про потребу милосердя, турботи про знедолених – інвалідів, дітей-сиріт, самотніх громадян похилого віку. Це надання посильної допомоги найнезахищенішим верствам населення.
Товариство Червоного Хреста України є учасником Міжнародного Руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, що поєднує 186 Національних Товариств.
Щорічно волонтери й співробітники Червоного Хреста обслуговують понад 105 тисяч самотніх стареньких, майже 23 тисячі інвалідів війни й праці, понад 25 тисяч учасників Великої Вітчизняної війни, понад 8 тисяч інвалідів дитинства.
28 жовтня 1992 року Президент України видав Указ про Товариство Червоного Хреста України, відповідно до якого воно визнається єдиним Національним Товариством Червоного Хреста, уповноваженим надавати підтримку органам державної влади в їхній діяльності в гуманітарній сфері.
Національні товариства Червоного Хреста або Червоного Півмісяця сприяють державі своєї країни в гуманітарній діяльності. Національні товариства здійснюють діяльність, спрямовану на надання допомоги й охорону здоров’я: надають соціальну допомогу й підтримку, готують співробітників і волонтерів до реагування в екстремальних ситуаціях, навчають прийомам надання першої допомоги, возз’єднують родини, розлучені збройними конфліктами й стихійними лихами, поширюють інформацію про гуманітарні цінності й норми міжнародного гуманітарного права.
Єдині принципи Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та Національних Товариств:
1. Гуманність.
Міжнародний Рух, виникнення якого зумовлене прагненням надавати допомогу всім пораненим на полі бою без винятку або переваги, намагається за будь-яких обставин як на міжнародному, так і на національному рівні попереджувати або полегшувати страждання людини. Рух покликаний захищати життя та здоров’я людей, забезпечувати повагу до людської особистості. Він сприяє досягненню взаєморозуміння, дружби, співробітництва і міцного миру між народами.
2. Неупередженість.
Міжнародний Рух не робить будь-якого розрізнення за расовою, релігійною, класовою ознакою або політичними переконаннями. Він лише намагається полегшувати страждання людей і в першу чергу тих, хто найбільше цього потребує.
3. Нейтральність.
Щоб зберегти загальну довіру, Міжнародний Рух не може приймати будь-яку сторону у збройних конфліктах і вступати в суперечки політичного, расового, релігійного або ідеологічного характеру.
4. Незалежність.
Міжнародний Рух незалежний. Національні Товариства, надаючи допомогу уряду в його гуманітарній діяльності і дотримуючись законів своєї країни, повинні, проте, завжди зберігати автономію, щоб мати можливість діяти відповідно до принципів Міжнародного Руху.
5. Добровільність.
У своїй добровільній діяльності щодо надання допомоги Міжнародний Рух ні в якій мірі не керується прагненням одержання вигоди.
6. Єдиність.
У будь-якій країні може бути тільки одне національне Товариство Червоного Хреста або Червоного Півмісяця. Воно повинно бути відкритим для всіх і здійснювати свою гуманітарну діяльність на всій території країни та за ії межами.
7. Універсальність.
Міжнародний Рух є всесвітнім. Всі національні Товариства користуються рівними правами і зобов’язані надавати допомогу одне одному.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ