Міжнародний день лісів

Наша планета являє собою єдиний організм, в якому, як і в людському організмі, абсолютно немає нічого зайвого, і кожен його елемент важливий, гармонійно підтримує і наповнює життям, і своїм неповторним різноманіттям все навколо. Ліси на нашій Землі займають цілу третину всієї суші нашої планети. Виконуючи життєво важливі екосистемні функції вони також є і будинком, і джерелом засобів до існування для безлічі людей. За даними сучасної статистики, у світі налічується понад 1,6 млрд. людей, які безпосередньо залежать від здорового стану лісів, до їх числа входять близько 2-х тис. корінних народів і народностей, невід’ємно з’вязавших свій побут, культуру і світосприйняття з унікальними багатствами лісу.
На превеликий жаль, динаміка технологічного та економічного прогресу 20-го сторіччя, негативно отзеркалилася на цьому безцінному надбанні нашого людства. Глобальна вирубка лісів, подібно найпотужнішим ураганам і катастрофам, почала тіснити і знищувати цей природний потенціал. Станом на початок 21-го століття вирубка лісів продовжилася загрозливими темпами і проблема їх збереження вийшла на невідкладний міжнародний рівень, вимагаючи якнайшвидшого прийняття належних заходів і ефективних практичних рішень.
Ця проблема вже була піднята міжнародним співтовариством ще на початку 70-х років минулого сторіччя. Окреслені тоді тенденції широкомасштабної вирубки лісів вже змусили відверто заявити про проблему і це сталося на шістнадцятій сесії Конференції Продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй, що відбулася в листопаді 1971-го року. Тоді держави-члени цієї організації висловилися на підтримку проведення щорічної акції „Всесвітнього дня лісового господарства”, яку погодились проводити 21 березня.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ