Міжнародний день світлофора

Світлофор – це пристрій оптичного сповіщення всіх діючих осіб дорожнього руху. За допомогою цього пристосування регулюються всі транспортні потоки в місті. І завдяки цьому ми уникаємо багатьох незручних і небезпечних ситуацій на дорогах. Міжнародний день світлофора – це свято, яке з’явився ще в 1914 році і відзначається 5 серпня, і сьогодні ми б хотіли розповісти вам більше про нього.
Перший світлофор з’явився ще в далекому 1868 році. Його спроектував Джей Найт і майже відразу ж, його творіння поставили біля головної будівлі в Лондоні – британського парламенту. Сам світлофор управлявся вручну і мав всього два семафорних крила. А вночі його підсвічували газовою лампою. Все було добре, але через рік світлофор з цією самою лампою вибухнули і поранили поліцейського. Після такого випадку про світлофори забули майже на 50 років.
І тільки в 1910 році було розроблено новий пристрій. І з’явився на вулицях він 5 серпня 1914 року в місті Клівленд. Саме на честь цієї події і відзначається Міжнародний день світлофора. А з часом, коли зрозуміли, що новий прилад не несе ніякої небезпеки, світлофори почали використовувати майже всюди. До речі, перший триколірний світлофор з’явився у 1920 році у Детройті.
А перший світлофор в Україні був встановлений лише в 1936 році у Харкові. І на даний момент на всій території країни налічується близько чотирьох з половиною тисяч світлофорів.
Не у всіх країнах світлофори світять звичним для нас кольором. Так, наприклад, в Японії сигнал, що показує, що можна продовжувати рух, не зелений, а синій. Але, зараз, коли вчені довели, що зелений колір краще сприймається людиною, в країні висхідного сонця почали змінювати світлофори.
А в Берліні є світлофор, який показує не три звичайних сигналу: стій, приготуйся, йди. А цілих тринадцять. Орієнтуватися по такому пристрою складно не тільки водіям, а й пішоходам.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ