Мобілізація: в Україні можуть по-новому вручати повістки

У ході нового етапу загальної мобілізації процедура вручення повісток має всі шанси змінитись.

Про це пише «Апостроф».

23 серпня, спливає термін дії указу президента «Про загальну мобілізацію».

У країні вже не перший місяць триває дискусія, наскільки правомірним є вручення повісток у громадських місцях: на АЗС, зупинках громадського транспорту, в магазинах, на ринках, просто на вулиці.

З одного боку, закон чітко не визначає конкретного місця, де саме можна вручати повістки. А якщо так, то все що не заборонено — дозволено. І повістки справді можна вручати хоч у магазині, хоч на блокпосту.

З іншого боку, повістки у людних місцях найчастіше вручаються з порушеннями закону. Наприклад, без вказівки причин виклику або видані територіальною обороною, що незаконно, або просто роздаються проштамповані бланки, коли ім’я вписується безпосередньо на місці.

Підсумком дискусії стала петиція до президента з вимогою заборонити видавати повістки у громадських місцях.

«Зараз багато охочих людей, які мають бойовий досвід, але не можуть вступити на службу, оскільки багато де набрали людей на вулицях, а вони не мають ні досвіду, ні достатнього бажання воювати», — пише автор петиції Ігор Нерозя.

За місяць звернення до президента набрало понад 26 тисяч підписів (з 25 тисяч необхідних), і президент відповів: «Я звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушене в електронній петиції питання, в контексті дотримання прав громадян і законодавства про військовий обов’язок та військову службу».

«Є затверджений Кабміном порядок організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов’язаних. І в цьому документі є правила вручення повісток. Але ці правила так обтічно написані, що не вказано, де саме можна вручати повістки: якщо не заборонено видавати на АЗС, то видають, — пояснив «Апострофу» адвокат Дмитро Бузанов. — Тому, я думаю, правильніше було б докладно розписати, де і яким чином видаються повістки, що вони направляються за місцем проживання, за місцем роботи, і тоді у нас буде порядок. А люди, які скаржаться, що їм вручають повістки у громадських місцях, зможуть посилаючись на нові норми, писати скарги та притягувати співробітників військкоматів до відповідальності за порушення порядку”.

Тепер слово за українським урядом.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ