МВС планує посилити боротьбу з нелегальним ринком сигарет

Підприємства, які торгують сигаретами, не відображають в бухгалтерському обліку більшу частину продукції.

Міністерство внутрішніх справ має намір посилити боротьбу з нелегальним обігом тютюнових виробів в Україні. Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на засіданні колегії МВС, пише 368.media.

“Ми повинні покласти край ринку контрабандних сигарет і контрафактному виробництва на українських фабриках”, – сказав він.

Згідно з аналітичними даними компанії KPMG, Україна є найбільшим постачальником контрабанди сигарет до Євросоюзу, при цьому одне з джерел контрабандних потоків – внутрішній ринок України.

За словами Авакова, частка нелегальної продукції сигарет за останні кілька років збільшилася в 7 разів, практично до 10%. Втрати бюджету в 2018 році склали 3 млрд гривень.

Крім того, за даними УКРІНФОРМ, близько 50% роздрібно-оптової торгівлі сигаретами знаходяться в тіні. В результаті цього, в 2018 році призвело до втрат в державному і місцевих бюджетах на 2,5 млрд гривень. За попередніми розрахунками, втрати в державних і місцевих бюджетах за 6 місяців 2019 роки вже склали 2 млрд гривень. До кінця року втрати можуть скласти 4 млрд гривень.
Заступник голови Нацполіціі – начальник департаменту захисту економіки Ігор Купранец повідомив, що, на сьогоднішній день, на тютюновому ринку існують дві проблеми: перша – це надходження контрабандним шляхом транзитних сигарет в Україну і переміщення їх в Європу, друга – існування «сірих» схем ухилення від сплати податків.

Підприємства, які торгують сигаретами, не відображають в бухгалтерському обліку більшу частину продукції, проданої за готівкові гроші, а замість цього відображають інші групи товарів. Виникає в результаті такої схеми тіньової грошовий оборот легалізують за допомогою спеціальних конвертаційних центрів.
Купранец повідомив про арешт на рахунки 52 підприємств на загальну суму понад 1 млрд гривень.

Також заступник голови Нацполіціі звернувся до міністра фінансів Оксані Маркаровой з проханням надати допомогу з боку податкових органів в боротьбі з нелегальним тютюновим ринком.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ