На Львівщині через брак грошей призупинили будівництво та капітальний ремонт доріг

У зв’язку з скасуванням акцизу і мита, Державний дорожній фонд не наповнюється і в нас на ремонт доріг залишаються лише гроші з обласного бюджету

На Львівщині проводять лише поточний ремонт доріг – першочергово ремонтують гостроаварійні об’єкти та стратегічно важливі ділянки. На це виділили з обласного бюджету 170 мільйонів гривень, сума – приблизно у десять разів менша, аніж планували скерувати на будівництво доріг із дорожнього фонду на початку року.

Про це пише Суспільне.

Зараз триває будівництво на ділянці біля пункту пропуску “Рава-Руська – Гребенне”. Там щодня черга із вантажівок.

“Вже стою п’ять днів і ще невідомо скільки буду. Веземо фанеру, дерево у Данію. Є робота, два рейси у місяць, якщо можливо зробити”, — розповідає водій вантажівки Олексій Катюха.

Зараз на цій ділянці будують додаткову смугу руху, розповідає майстер фірми-підрядника Юрій Шумило:

“Для того, щоб вони не стояли на проїзній частині, вони стоять по 5-7 днів, велика черга. Ми робимо додаткову смугу руху з трьома смугами, протяжністю півтора кілометра. Сервісна зона із паркінгом, щоб були нормальні умови для водіїв, щоб був туалет, душ”.

Завершити роботи планують до середини липня.

Ще одна ділянка, де роботи не зупиняли — дорога до майбутнього пункту пропуску з Польщею у Нижанковичах, яку розпочали капітально ремонтувати у вересні 2021 року. Роботи проводять за кредитні гроші від польської сторони.

“Роботи виконані вже десь майже на 2/3. Відремонтована велика кількість мостів, ще частина ремонтується. І основне зараз завдання — це вийти, як ми відкоригуємо проєктів документацію, то ми плануємо навіть на осінь вийти, щоб була дорога зв’язана у пункті майбутнього пропуску”, — каже керівник Служби автомобільних доріг у Львівській області Олег Береза.

Решту проєктів із будівництва чи капітального ремонту доріг в області призупинили. На це бракує грошей. Тож гроші використовують лише для стратегічно важливих доріг, зокрема, таких, які ведуть до кордону чи військових частин, каже заступник голови Львівської обласної військової адміністрації Юрій Бучко.

“У зв’язку з скасуванням акцизу і мита, Державний дорожній фонд не наповнюється і в нас на ремонт доріг залишаються лише гроші з обласного бюджету. Якщо на початку року до війни ми говорили про півтора-два мільярди гривень на дороги місцевого значення, то зараз в обласному бюджеті в нас є 170 мільйонів, які ми можемо використовувати лише на експлуатаційне утримання і аварійно відновлювальні роботи”, — пояснює Юрій Бучко.

Також частину цих грошей скерують на ямковий ремонт та утримання доріг взимку.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ