На Львівщині волонтерам стало значно складніше виїхати за кордон

На Львівщині волонтерам стало значно складніше виїхати за кордон, аби придбати автотранспорт чи техніку для ЗСУ. Все через те, що дозволів на виїзд у Львівській обласній військовій адміністрації або ж не дають, або дають вибірково.

Про це в коментарі для “Еспресо.Захід” розповів волонтер і мовозахисник Святослав Літинський, який від початку війни перевіз для воїнів понад триста машин.

“Тепер для волонтерів виїхати суттєво складніше. Чомусь Львівська обласна військова адміністрація просто не випускає, хоч є інформація – щоденно виїжджає по 500 людей. Конкретно я звертався з таким проханням. Починаються якісь перепони, мені не погодили”, – скаржиться волонтер

Він розповів, що зараз потрібно давати запит на гуманітарну допомогу: скільки тонн вона важитиме і з якої організації передаватимуть.

“У нашому випадку яка організація може бути, якщо ми купуємо в людей авто і перевозимо? Тому, можна сказати, що допомоги і сприяння від держави немає”, – пояснює Літинський і додає, що раніше волонтерам давали дозволи на виїзд без проблем.

“От, скажімо, у червні – липні ввозили по 20-25 авто для ЗСУ, а зараз 5-8 на місяць, не більше” – продовжує пан Святослав.

Попри бюрократію від держорганів, стало менше й запитів на допомогу. Літинський припускає, що через те, що багатьом довелося відмовити, адже зараз значно менше надходить коштів.

“Люди все менше і менше мають змогу донатити. Бракує фінансів, щоб покрити потреби. Гадаю, і надалі буде згасання, але тут тоді мусить активно включитися держава. Бо волонтери, звісно, значно мобільніші, але вони залежать від пересічних людей, – додав Літинський. – З того, що я чув, у підрозділах, до прикладу, говорять, що їм потрібна маневрова автівка, аби швидко пересуватись, а їм дають КрАЗ, чи УАЗ. Тобто дають, але не те, що потрібно. За моїми міркуваннями, держава не надто активно включається у процес, а ми вже не маємо такої можливості”.

Натомість у Львівській військовій обласній адміністрації зауважили, що стосовно виїзду волонтерів за кордон немає жодних обмежень, лише є дисбаланс – охочих привезти гуманітарну допомогу більше, ніж самої гуманітарки. Про це розповів у коментарі Еспресо.Захід заступник голови ЛОВА Юрій Бучко.

“У нас в день понад 200 звернень на виїзд за кордон волонтерів. На місяць виходить величезна цифра. Що саме стільки людей привозить зараз у Львівську область?” – дивується чиновник.

Каже, за підрахунками митників, перевезення гуманітарки зменшилось у 10, а то й у 20 разів, а кількість запитів щодо перетину гуманітарного вантажу зростає.

“Точно такого немає, що не пускають волонтерів поїхати по машину для ЗСУ. Хто їде по автівки, дають підтвердження. Але коли є запити на дві чи три машини, а охочих є 300 людей поїхати по них, то ви розумієте, точно буде відмова. Коли ж є чітке обґрунтування, жодних застережень немає. А просто звернення, “ми плануємо возити чи колись возили”, без конкретики, то яка б це громадська організація не була, на волонтерській основі це дорого і непросто”.

Всупереч усім довготривалим процедурам, які можуть затягуватись на кілька тижнів, волонтер Святослав Літинський каже, що свою роботу завершувати не планують і будуть звертатись у Мінтранс, аби отримати усі необхідні погодження на ввезення машин для потреб ЗСУ.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ