На сесії облради пропонують визначити Україну правонаступницею УНР

Сьогодні, 30 січня 2018 року, на сесії Львівської обласної ради депутати з ініціативи фракції ВО «Свобода» розглянуть звернення до Верховної Ради України щодо необхідності ухвалення Закону України «Про правонаступництво України щодо Української Народної Республіки». Пропозицію озвучив депутат від ВО «Свобода», голова Міжфракційного об’єднання учасників російсько-української війни Михайло Нискогуз.
За його словами, на жаль, на законодавчому рівні дотепер не визнано ні правонаступництво України щодо Української Народної Республіки, ні сам факт окупації України в 1921-1991 роках. Депутат закликав Львівську обласну раду підтримати звернення про ухвалення закону і наголосив, що народні депутати від ВО «Свобода» зареєстрували відповідний проект в парламенті.
У зверненні свободівців йдеться, що 22 січня 1918 року було видано IV Універсал, яким проголошено незалежність УНР, яка мала всі ознаки незалежної держави, а саме, власні державні кордони, військо, органи влади, законодавство, грошову одиницю, державні символи, здійснювала самостійну зовнішню політику, була повноцінним суб’єктом міжнародного права.
«Ми, депутати Львівської обласної ради, вимагаємо невідкладно ухвалити Закон України «Про правонаступництво України щодо Української Народної Республіки», в якому:
– проголосити, що Україна є правонаступницею Української Народної Республіки;
– визнати, що у період з 18 березня 1921 року по 23 серпня 1991 року Україна мала правовий статус окупованої країни;
– визнати, що Україна не є відповідальною за злочини, скоєні тоталітарним комуністичним режимом в період окупації її території з 18 березня 1921 року по 23 серпня 1991 року;
– встановити, що Російська Федерація як правонаступниця колишнього СРСР є винною у злочинах, скоєних проти українців тоталітарним комуністичним режимом в період окупації території України з 18 березня 1921 року по 23 серпня 1991 року», – зазначено в зверненні.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ