У МОЗ змінили норми харчування для українців

Уперше, за 18 років, Міністерство охорони здоров’я України змінило норми харчування для українців – дітям зменшили кількість калорій, а дорослим збільшили кількість білків і зменшили кількість вуглеводів.
Відповідний указ МОЗ набрав чинності, повідомляє «112 Україна».
Калорійність харчування дітям і підліткам знизили за добу на 15% у середньому. Дітям радять їсти менше солодкого (швидких вуглеводів), підліткам МОЗ радить вживати більше білків (м’яса) і менше жирів (особливо сала й масла), а також менше вуглеводів – це каші, хліб, солодощі.
Дорослому населенню рекомендують знизити вживання вуглеводів на добу (на 50 грам), а білків (збільшили на 12 грам) і жирів (збільшили на 15 грам) навпаки збільшити.
Такі рекомендації надано в залежності від групи фізичної активності, всього їх 4. Також рекомендації різні для вікових груп (18-29, 30-39, 40-59, 60-74, 75 і старші).
«МОЗ пояснює такі зміни тим, що нові норми більш збалансовані й корисні для здоров’я. Зниження калорійності раціону дітей відомство пояснює тим, що попередні норми харчування застаріли і були завищеними щодо вживання вуглеводів. Це провокувало у дітей надмірну вагу й ожиріння. Підліткам же рекомендується вживати більше білкової їжі для кращого зростання і нарощування м’язової маси», – йдеться в повідомленні.
Думки ж дієтологів з цього приводу розділилися. Одні фахівці вважають, що старі дитячі норми відповідали рекомендаціям ВООЗ. А інші вважають, що сучасні діти менш активні, тому калорійність урізана обґрунтовано. Дієтологи відзначили, що дані рекомендації мають загальний характер, оскільки дітям, які відвідують спортивні секції, потрібно більше калорій, ніж дітям з меншими фізичними навантаженнями.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ