Міжнародний день інтелектуальної власності

Міжнародний день інтелектуальної власності відзначається 26 квітня.
Генеральна асамблея Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) на своєму засіданні у вересні 2000 року прийняла рішення про встановлення цього свята. При цьому вона виходила з того, що 26 квітня знаменує собою народження ВОІВ, організації, покликаної сприяти охороні і розвитку інтелектуальної власності в усьому світі.
Міжнародний день інтелектуальної власності надає можливість підкреслити значення інновацій у повсякденному житті людини і вдосконаленні суспільства.
Патенти, товарні знаки, авторське право і суміжні права як результати творчості і знань є потужними інструментами сприяння економічному та культурному розвитку.
Наприклад, відома пісня «Happy Birthday to You» до недавнього часу перебувала під захистом авторських прав у США. Її можна було безкоштовно співати в звичайному колі родини або друзів, але за комерційне використання, наприклад, у фільмі або вітальній листівці, необхідно було платити відрахування. Пісня приносила щороку 2 мільйони доларів компанії-власнику прав на неї, Warner Music. Однак в 2015 році суд постановив, що права на текст насправді їй не належать і переглянув статус «Happy Birthday to You» в сторону суспільного надбання.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ