Набув чинності закон про рівні права чоловіків і жінок в армії

В Україні набув чинності закон про рівні права жінок і чоловіків на військовій службі у Збройних силах та інших військових формуваннях (№ 2523-VIII). Про це повідомляють на сайті Верховної Ради України.

Раніше у Статуті внутрішньої служби значилося, що військовослужбовців-жінок зазвичай не призначають до складу добового наряду. Цей закон встановлює нові правила, відповідно до яких «військовослужбовці до складу добового наряду призначаються з додержанням законодавства з питань охорони материнства та дитинства». Таке формулювання пояснили дотриманням ст. 24 Конституції, за якою рівність прав жінки і чоловіка забезпечують, зокрема, зі створенням умов, що дають можливість поєднувати працю з материнством, а також включно з наданням оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям.

У закон про військову службу ввели норму, відповідно до якої жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття за контрактом та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військового обов’язку в запасі та дотримання правил військового обліку.

Закон вилучає згадки про обмеження віку служби для жінок тільки до 40 років – і за призовом, і за контрактом. Натомість, як і чоловікам, дозволено служити до граничного віку перебування на військовій службі (а це до 45 років для рядових і сержантів до 60 років для військовослужбовців вищого офіцерського складу).

Раніше військовозобов’язаних жінок зараховували до запасу другого розряду без врахування присвоєних їм військових звань, унаслідок чого всіх жінок переводили у відставку в одному віці. Окрім того, граничний вік перебування жінок у запасі – 50 років, а чоловіків – 65 років. Тож жінки були позбавлені можливості отримувати нові військові звання, а надалі – отримувати потенційно вищу пенсію. Закон прибирає відповідні обмеження для жінок.

За новими правилами, від проходження зборів звільняють не всіх жінок, як раніше, а лише вагітних.

Як повідомляли, закон №6109 щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях був проголосований у Верховній Раді 6 вересня.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ