НАЗК відкриє реєстр декларацій чиновників

Глава Нацагентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков розповів, що вночі 10 грудня закінчується термін, впродовж якого НАЗК має відкрити доступ до Реєстру декларацій.

Про це посадовець повідомив у ефірі телемарафону «Єдині новини», пише «Суспільне».

«Наразі ми не бачимо жодних застережень, які унеможливлять відкриття публічного доступу для всіх громадян України про статки службовців, окрім тих, які здійснюють захист нашої незалежності й територіальної цілісності», — сказав Новіков.

Очільник Нацагентства зазначив, що НАЗК і НАБУ «матимуть доступ у тому числі й до тієї інформації, до якої не матиме доступу громадськість, для того, аби забезпечити доброчесність керівників всіх рівнів декларантів, навіть тих, про яких немає відкритих даних (чиї декларації не будуть публічними)».

«Це визначено правилами декларування — і хто подає декларацію, і чиї декларації не будуть публічними, визначає тільки один орган — ВРУ», — додав посадовець.

Електронне декларування — один з важливих кроків антикорупційної реформи України після Революції Гідності.

Декларування під час війни

Як відомо, у перші тижні повномасштабного вторгнення Росії після 24 лютого 2022 року обов’язкове подання декларацій було призупинене.

У Transparency International Україна поінформували, що лише третина всіх посадовців подали декларації за 2021 рік.

30 січня 2023 року посли країн G7 та ЄС виступили за якнайшвидше ухвалення в Україні Державної антикорупційної програми та відновлення е-декларування та фінансового звітування політичних партій.

5 вересня 2023 року Верховна рада ухвалила в цілому законопроєкт №9534 про повернення е-декларування, однак не підтримала правку про негайне відкриття реєстру е-декларацій.

6 вересня на сайті президента з’явилася петиція з вимогою ветувати законопроєкт №9534 та повернути його до парламенту для відновлення публічного доступу до реєстру декларацій. Звернення за день набрало необхідну кількість підписів.

12 вересня президент Володимир Зеленський ветував закон №9534 про відновлення електронного декларування, і закликав нардепів якнайшвидше проголосувати за відкриття реєстру декларацій.

Верховна рада 20 вересня схвалила законопроєкт про електронне декларування з правкою президента Володимира Зеленського про відкриття реєстру декларацій.

10 жовтня Зеленський підписав закон №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану, повторно ухвалений з правкою.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ