НЕ СПАЛЮЙТЕ СУХУ ТРАВУ!

Здавалося б обізнаність багатьох громадян з правилами пожежної безпеки повинна попереджувати такого роду випадки, але практика доводить протилежне. Часто причиною трав’яних пожеж стають хуліганські дії або проста необережність: залишене без нагляду вогнище, кинутий недопалок, іскра з глушника мотоцикла або автомобіля і так далі.

Слід зазначити, що вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, знищуються гнізда птахів та їх молодняк, страждають дикі звірі (зайці, лисиці та інші). Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах і допомагають рослинам засвоювати корисні речовини.

Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок, до зниження урожайності.

Під час горіння листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань.

Здавалося б, наведених вище аргументів цілком вистачає для того, щоб відмовитися від практики навмисного випалювання сухої трави. Але деякі громадяни продовжують нехтувати правилами безпечної поведінки в навколишньому середовищі.

Ті, хто заявляє, що спалювання минулорічної трави необхідне, помиляються самі, і вводять в оману інших. Кожен акт підпалу є злочином проти тендітного світу природи. Головна небезпека полягає у провокуванні лісових пожеж і руйнуванні екосистеми. У зв’язку з цим сектор взаємодії з правоохоронними органами, з питань цивільного захисту та юридичних питань Нововодолазької селищної ради закликає громадян відмовитися від практики спалювання сухої трави, листя та інших рослинних залишків. Памятайте, що кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, а й призводить до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ