Неправильний забiр соку з берези може спричинити загибель дерева

Ще з давніх літописів відомо, що слов’яни поклонялись березі, вважаючи її богинею. Лікувались її бруньками, листям, і, звичайно, соком. Це – смачний цілющий напій, до складу якого входять цукри (фруктоза, глюкоза, сахароза), органічні кислоти, ферменти й речовини, що володіють високою антимікробною активністю (фітонциди). Також чимало мінеральних елементів, яких потребує ослаблений весняним гіповітамінозом організм. Усе це можна отримати лише за умови правильного збирання, зберігання і використання цього щедрого весняного дарунку природи.
Цілющий напій має більш ніж 30 корисних для організму компонентів. Особливо багато у ньому вітаміну С і солей калію, магнію й заліза, органічних кислот та ферментів, що покращують кровообіг й роботу кишківника, виводять з організму шлаки. З медичної точки зору пити березовий сік найкраще по 1 склянці 3—4 рази на день за півгодини до прийому їжі.
Сезон збору соку починається в березні й закінчується в останніх числах квітня, коли на деревах з’являються перші бруньки. Саме в цей час він має найбільш цілющі властивості. Але потрібно знати, де, як і в що його збирати.
Багато хто думає, що через погані екологічні умови березовий сік некорисний. Це не зовсім так. Втягує рідину не листя, а корінь. Коренева система в берези йде глибоко в землю, тому не всмоктує отрути з поверхневого шару грунту. Відповідно всі місця, де росте береза, підходять для збору соку. Хоча, задля власного заспокоєння, не варто його збирати поблизу доріг.
Сокорух по дереву відбувається лише у світлий час доби, тому починати збір краще вранці. Вночі дерево ніби спить. Дірочку в стовбурі дерева потрібно робити з південного боку. Там активніше капатиме сік, на відстані 40-50 см від землі, напрямком униз, глибина отвору 2-3 см (потрібно проникнути під мертву кору). Потім просто підставляєте жолобок у ємність, і до вечора у вас уже повно прозорого, солодкувато-водянистого напою, подарованого деревом. Набравши соку, обов’язково допоможіть березі залікувати рани – хоча б для того, щоб наступного року було вам до чого повернутися. Для цього після збору соку замастіть надріз пластиліном, воском, господарським милом або закрийте його мохом. Це вбереже дерево від проникнення в нього бактерій і різних грибків, які можуть спричинити загнивання надрізу, і, можливо, призвести до загибелі дерева.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ