Об’єднавчий Собор відбудеться 15 грудня

Об’єднавчий Собор, який має проголосити створення Автокефальної Помісної Православної Церкви в Україні, затвердить її статут та обере предстоятеля, відбудеться 15 грудня 2018 року в Святій Софії.
Про це повідомив у «Твітер» Президент України Петро Порошенко.

«Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій поінформував мене, що підписав відповідні листи із запрошеннями ієрархам УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ та ієрархам УПЦ Московського Патріархату взяти участь у цій історичній події», – зазначив Порошенко.
Президент нагадав, що Вселенський Патріарх та Синод відкинули усі претензії РПЦ на Україну як нібито канонічну територію РПЦ: «Вони прийняли і підтвердили рішення надати автокефалію, тобто незалежність Православній Церкві України. Вони підготували Томос – грамоту, яка цю незалежність підтверджує».

«Московський Патріархат не буде диктувати умов, клеймити, хто у нас канонічний, а хто – безблагодатний. Віруючі самі обиратимуть, до якої церкви їм ходити, ніхто нікого ні до чого силою не спонукатиме. І ми не дамо Кремлю розпалити міжрелігійний конфлікт», – наголосив Порошенко.

Згідно з рішенням Синоду, Вселенський Паріархат продовжує процедуру надання Томосу про автокефалію Українській Православній Церкві.

Синод також скасував анексію Київської Митрополії Російською Церквою та визнав канонічними Філарета і Макарія.

29 листопада у Стамбулі Вселенський патріархат затвердив текст щодо надання Україні Томосу.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ