Перше підкорення Евересту

29 травня 1953 року новозеландець Едмунд Персиваль Хілларі і непалець Тенциг Норгей стали першими у світі альпіністами, які піднялись на найвищу точку планети – гору Еверест висотою 8848 метри.
Вперше висоту гори, відому під назвою Пік XV, було визначено в 1856 році учасниками британської геодезичної експедиції, яка працювала в районі Гімалаїв з 1802 року. Із-за того, що тривалий час Тібет і Непал були закриті для іноземців і назва Джомолунгма («Свята матір») була невідома європейцям, вони назвали її на честь ініціатора і колишнього керівника британської експедиції головного геодезиста Індії Джорджа Евереста.
Перша спроба піднятися на Еверест були здійснені в 1921 році британцями Джорджем Меллорі і Гаєм Баллоком, які досягли висоти 7005 метрів; через рік британець Джордж Фінч, використовуючи балонний кисень, піднявся на висоту 8320 метрів, ставши першою людиною, що подолала рубіж висоти у 8 тисяч метрів. Протягом наступних тридцяти рокі були здійснені інші численні спроби підкорити Еверест, але кращими досягненнями були 8550 метрів Меллорі (1924 рік) і 8611 метрів швейцарського альпініста Раймона Ламбера і непальця Тенцига Норгея (1952).

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ