Під час похорону воїна АТО у Львові стався інцидент

Настоятелю гарнізонного храму прев. апп. Петра і Павла у Львові Степану Сусу привселюдно на полі почесних поховань на Личаківському цвинтарі погрожували невідомі чоловіки.
Про це повідомив живописець, громадський діяч, педагог, заслужений діяч мистецтв України Ігор Гавришкевич на своїй сторінці у Facebook.
Ігор Гавришкевич вважає, що в тилу теж небезпечно. Громадський діяч задався питанням, кому і навіщо потрібно погрожувати Настоятелю гарнізонного храму прев. апп. Петра і Павла у Львові Степану Сусу.
“Після відправи богослужіння у Храмі та після за упокійної біля гробу (полеглого днями) воїна АТО Мар’яна Найди на полі почесних поховань Личаківського цвинтару в присутності сотень людей сталося щось особливе і не передбачуване для пересічних громадян! Причетні до цього були молодики спортивної виправки з вирозумленими поглядами схожими на представників спецслужб, але в одинакових чорних майках”, – написав Гавришкевич.
Спочатку дехто подумав, за його словами, що чоловіки прийшли на похорон віддати шану воїну АТО Мар’яну Найді, але зупинилися коло вхідної площі на Личакові, щоб спостерігати і охороняти. Але дивними було те, що розмовляли російською мовою і вбрані були в однакові чорні майки. З похоронною процесією подібних людей прибуло ще коло сотні, а ще з десяток приїхало на байках.
“В їх розмові було чути про язичниство, про рунвіру та офіційно у мікрофон, про те як ховали вікінгів з мечем і сокирою, про нібито заповіт загиблого поховати його за їхнім звичаєм, бо він був їх другом”, – розповів Гавришкевич.
Один з цих чоловіків, за словами Ігора Гавришкевича, таки поклав сокиру в труну і нагадав про традицію спалення. Отець Степан Сус намагався все спрямувати у мирне християнське русло і просив не перешкаджати похованню.
Ця ситуація викликала цілковите розгублення у матері воїна. Вона, як найближча родичка, визначила обряд поховання згідно закону “Про поховання та похоронну справу в Україні”. Про це нагадав настоятель храму чоловікам у чорних майках. Але у відповідь від них, як розповідає Ігор Гавришкевич, він почув брутальні мати і погрози. Після цього втрутилися ветерани-добровольці АТО з вимогою дати поховати за волею матері. На них, як повідомив Гавришкевич, було вчинено “кулачний” напад.
Пізніше приїхала поліція, яку хтось викликав. Але вона нікого не затримала.
“Питання чому? Адже дехто з нападників вів себе явно агресивно. Крім цього такі дії можна розцінювати як глум над померлим, що тягне за собою кримінальну відповідальність. Дехто з них спостерігав і за допомогою мобілки консультувався здалеку з пагорба. Відчувалася системна підготовка гучного скандалу”, – написав Гавришкевич.
Громадський діяч висловив свої сумніви стосовно того, що подібний інцидент міг виникнути спонтанно. І поставив питання до спецслужб: чи це нормально, що ніхто про випередження таких ситуацій в період відзначення Дня незалежності не дбає.
“А можливо вистачило б кількох поліцаїв? Та є сумніви, адже мені депутату трьох минулих скликань неодноразово приходилося викликати поліцію у питаннях адміністративних правопорушень за ст. 160 та жодного протоколу не було складено”, – додав Гавришкевич.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ