Польща створить на кордоні з білоруссю буферну зону

У зв’язку з ситуацією на кордоні з білоруссю уряд Польщі ухвалить рішення про відновлення там буферної зони шириною близько 200 метрів.

Про це заявив прем’єр-міністр Дональд Туск, передає PAP.

Там також будуть ширше використовуватися поліцейські сили, підготовлені до боротьби з заворушеннями.

У середу вранці в Дубичах Церковних голова польського уряду взяв участь у брифінгу з командуванням служб, які охороняють польсько-білоруський кордон на Підляшші: Прикордонної служби, армії та поліції. У брифінгу також взяли участь голова Міністерства національної оборони, віцепрем’єр-міністр Владислав Косіняк-Камиш та голова Міністерства внутрішніх справ і адміністрації (МВСіА) Томаш Сємоняк.

Брифінг відбувся у зв’язку з інцидентами, що сталися у вівторок, коли польський солдат на ділянці кордону з Білоруссю поблизу села Дубичі Церковні отримав ножове поранення від мігранта з білоруського боку сталевого бар’єра на цьому кордоні. Це сталося під час спроби групи іноземців силою прорватися через кордон.

Пораненого солдата доставили до лікарні в Гайнівці. Того ж дня прикордонники зафіксували два напади на своїх співробітників. Одного службовця вдарили пляшкою, а на іншого напали з ножем, прикріпленим до довгої палиці.

«Ми прибули в такій великій кількості (…), щоб чітко повторити те, що я сказав близько десяти днів тому (…) – що в кожній ситуації, особливо в такій драматичній, як напад на нашого солдата – який, як ви знаєте, досі бореться за своє життя в лікарні – польська держава, всі ми без винятку, підтримуємо вас» – сказав прем’єр, звертаючись до військовослужбовців, прикордонників та поліцейських.

«Не буде мови про найменшу толерантність чи будь-які вагання, коли йдеться про підтримку наших солдатів і службовців під час виконання цієї дуже складної місії, якою є охорона кордону, фактично вже оборона кордону, тому що ми маємо справу дуже агресивними діями», – наголосив він.

Туск додав, що інциденти не такі трагічні, як «спроба вбити солдата» все ще повторюються. «Фактично, кожен день і кожну ніч хтось із вас, прикордонник, солдат, поліцейський, піддається фізичному нападу», – додав він. Прем’єр-міністр Польщі заявив, що будуть задіяні всі дії та правові заходи, щоб зробити службу безпечнішою та ефективнішою.

Він оголосив, що у зв’язку з поточною ситуацією на кордоні з Білоруссю там буде відновлена буферна зона. Голова польського уряду говорив про «смугу близько двохсот метрів там, де це необхідно з погляду ефективної роботи служб польської держави на кордоні». Такий захід був рекомендований командувачами служб, що діють на кордоні. Прем’єр-міністр не говорив про деталі рішень, але заявив, що уряд прийме рішення з цього питання на початку наступного тижня.

Туск також зазначив, що на кордоні сили поліції будуть використовуватися в набагато більших масштабах, ніж зараз. Це особливо стосується місць, де великі групи нелегальних мігрантів намагаються перетнути кордон.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ