Польські працедавці все більше влаштовують українських працівників легально

У Польщі збільшується число українських працівників, за яких працедавці платять страхові внески до Закладу соціального страхування (ZUS).
«Це показує, що все частіше українці працюють у Польщі легально», – наголосила міністр родини, праці та соціальної політики Ельжбєта Рафальська.
Наприкінці червня у ZUS зроблено внески понад 270 тисячами працівників з України. Найбільше застрахованих громадян України є у Варшаві – приблизно 50 тисяч, на другому місці – українці Вроцлава, яких там перебуває 21 тисяча. Для порівняння, наприкінці минулого року в ZUS було зареєстровано понад 194 тисячі українців.
Сплата внесків до ZUS вигідна як працівнику, так і працедавцю. «Останній, якщо має підписану угоду з працівником, має якусь гарантію, що з дня на день, з години на годину, працівник не знайде собі іншого працедавця, який дасть йому більшу зарплатню, більшу ставку. Ситуація на ринку праці змушує до таких дій», – сказала міністр. Вона додала, що збільшення числа страховок має вплинути на зменшення незаконного ринку праці серед працівників.
Українцям все частіше важлива законна роботу у Польщі. «Вони намагаються працевлаштовуватися, підписуючи угоду на папері, найліпше трудовий договір, зі страхуванням. Безперечно, це не усім вдається», – зазначив Комуда. Проблемою може бути тільки польська мова. «Я зустрічав осіб, які взагалі не розуміли польської. Якщо це не були прості слова і повільне вимовляння, то вони були не в змозі зрозуміти щось на тему залізничної станції або дороги», – сказав експерт. Водночас він зазначив, що молоді працівники зі сходу легко вчать польську мову.
Польський ринок праці для українців не зажди буде настільки привабливим, як нині. Багато залежить від економічної ситуації в Україні.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ