Правила безпечного відпочинку на воді: як допомогти людині, яка тоне

Влітку найчастіше обирають відпочинок поблизу води, тому більшість з нас намагається виїхати до моря, озера чи річки. Проте перебування біля водойм може обернутися трагедією, як нещодавно трапилося у річці на Стрийщині, де втонув 15-річний юнак.

Завідувач станції «Стрий» Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Тарас Кушнір застерігає про наступне:

Не стрибайте стрімголов у воду, особливо, якщо не знаєте глибини. Бо є загроза травмувати голову чи шийний відділ хребта;
не перебувайте надто довго на сонці без засобів захисту, адже є ризик теплового удару або опіків;
не виходьте на водойму у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, бо море не всюди по коліна;
не залишайте без нагляду дітей;
Найпоширеніші причини нещасних випадків на воді є купання у нетверезому стані, нехтування правилами поведінки біля водойм, або ж неправильний вибір місця для купання. Детальніше про те, де на Львівщині офіційно можна купатися читайте тут.

Людина, що тоне, фізіологічно не здатна кричати чи кликати на допомогу, оскільки процес дихання – це основна функція дихальної системи, мова ж – додаткова.

Щоб говорити, а тим паче кричати, необхідно мати можливість дихати. Часу, впродовж якого рот потопельника перебуває над водою, недостатньо, аби видихнути, вдихнути і покликати на допомогу.

Потопельник фізіологічно не здатен перестати робити інстинктивні рухи і почати здійснювати осмислені: розмахувати руками, рухатися до рятувальника або хапатися за рятувальні пристосування. Поки триває інстинктивна реакція, тіло людини залишається у вертикальному положенні, без найменших ознак підтримувальних рухів ногами – як поплавок.

Якщо потопаючого не врятують, він може протриматися, перш ніж піде під воду, 20 – 60 секунд.

Це не означає, що люди у воді, котрі кличуть на допомогу, її не потребують – вони можуть бути в паніці і їм насправді потрібна стороння допомога. Паніка, яка не завжди передує інстинктивній реакції, триває не дуже довго. Проте люди в цьому стані ще можуть допомогти рятівнику і, наприклад, схопитися за рятувальне коло.

Як надати першу допомогу потопаючому?

Щоб витягти людину з води, можна використовувати всі доступні засоби, однак важливо не поставити під загрозу власне життя. Діяти треба швидко. Найчастіша причина смерті – це нестача кисню в організмі, тому після того, як людина виявиться на суші, негайно розпочніть надавати надати першу допомогу. Нехай хтось зателефонує на 103 та покличе рятувальників.

Якщо людина не приходить до тями, покладіть потерпілого на спину, відкинувши йому підборіддя і голову назад, щоб полегшити дихання. У цьому положенні можна спробувати вдихнути повітря в легені. Якщо ви володієте такою технікою, зробіть штучне дихання.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ