Профанація Львівської ОДА у питанні працевлаштування учасників АТО

Нещодавно ГО «Громада та ініціатива» отримала відповідь Львівської ОДА стосовно зініційованої громадськими організаціями програми підтримки підприємницьких ініціатив демобілізованих та звільнених військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції. Нижче коментар голови ГО “Громада та ініціатива” Віталія Піддубчака.
“Висновок невтішний: облдержадміністрація не бажає працювати на вирішення проблем демобілізованих військовослужбовців. Чиновникам набагато комфортніше обмежуватися відписками та пишатися мізерними результатами.
Так ось, у листі йдеться, що демобілізовані військовослужбовці, які бажають відкрити власну справу, мають можливість брати участь у чинній Програмі підвищення конкурентоспроможності Львівської області, а також скористатися послугами Львівського обласного центру зайнятості.
Така пропозиція Львівської ОДА не витримує критики. Тепер пояснимо детальніше .
Щодо Програми конкурентноспроможності.
На наш погляд, механізм, який запропонований у зазначеній програмі, а саме – часткового компенсування відсотків за кредитами, наданими комерційними фінансовими установами, є малоефективним для реалізації.
По перше – приватні фінансові установи не надають кредитів під організацію стартапів. По друге – кредити, що надаються приватними фінансовими установами, є дуже дорогими, а це не сприяє рентабельності бізнес-проекту. По третє – зазначений механізм не передбачає повернення витрачених коштів до обласного бюджету. Яскравим підтвердженням малоефективності реалізації зазначеного механізму є провал у 2016 році Програми підвищення конкурентоспроможності Львівської області в частині кредитування малого бізнесу.
Також, відповідно до програми підвищення конкурентоспроможності Львівської області кредити надаються суб’єктам малого бізнесу лише у межах кількох видів діяльності (обробка деревини, виробництво меблів, матрасів та харчових продуктів), що звужує можливості для обрання галузі діяльності бізнес-суб’єктами.
Щодо обласного центру зайнятості.
І справді, центри зайнятості надають можливість отримати одноразово допомогу з безробіття для відкриття власної справи. За 11 місяців 2016 року таким чином було надано допомогу 55 колишнім військовослужбовцям.
Але це теж не вирішує проблем стимулювання підприємницьких ініціатив учасників АТО. По-перше, така допомога надається лише у разі, коли безробітні не можуть бути працевлаштовані за сприяння центру зайнятості протягом місяця у зв`язку з відсутністю на ринку праці відповідної роботи. По-друге, зазначений обсяг допомоги дозволяє розраховувати лише на відкриття невеличкого бізнесу (стартапу). За нашими підрахунками, середньостатистичний учасник АТО зі стажем попередньої роботи 4-5 років зможе отримати лише 45-50 тисяч гривень.
Щодо Програма підтримки підприємницьких ініціатив учасників АТО.
Розробники програми запропонували кардинально інший механізм реалізації бізнес-ініціатив. Передбачається надання пільгового кредиту з відсотковою ставкою 5 % на реалізацію підприємницьких ідей, що були оформленні в бізнес-плані.
Сума пільгового кредиту для однієї конкурсної пропозиції не повинна перевищувати 200 тис. грн. Обов’язковою умовою участи в програмі є наявність власного фінансового ресурсу позичальника в розмірі не менше 20 відсотків від суми кредиту. Фінансування заходів програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, а також з інших джерел, в тому числі через залучення міжнародної технічної допомоги.
На наш погляд, зазначений механізм, по перше – дає можливість взяти участь в програмі стартапам (для демобілізованих військовослужбовців це вкрай важливо, оскільки майже усі вони і є стартаперами). По друге – дешевизна кредиту забезпечить високу рентабельність бізнес-проекту. По третє – витрачені кошти в рамках програми будуть поступово повертатись в обласний бюджет. По-четверте, надання пільгового кредиту військовослужбовцям в рамках запропонованої нами програми не заперечує можливість додаткового отримання від центру зайнятості допомоги з безробіття на відкриття власної справи. По-п`яте, підприємницькі ініціативи учасників АТО не будуть обмежуватися жодними видами діяльності.
Акумульована сума – приблизно 250 тисяч гривень надасть новоспеченому підприємцю непогану фінансову подушку та можливість здійснювати виробництво.
Вважаємо, що механізм пільгового кредитування можна застосувати і до інших подібних обласних програм, зокрема до реалізації програми підвищення конкурентоспроможності Львівської області.
Нагадаємо, що Програму підтримки підприємницьких ініціатив демобілізованих та звільнених військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, напрацювали ряд громадських організацій: ГО “Тренд”, ГО “Громада та ініціатива”, ГО “Яворина”. Депутатську ініціативу щодо затвердження програми на сесії обласної ради зареєстрував голова депутатської групи “Міжфракційне обєднання бійців АТО у Львівській обласній раді” Михайло Нискогуз.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ