Українці з гепатитом С зможуть отримати безкоштовний курс терапії

Українці, які хворі на гепатит С, можуть безоплатно отримати курс терапії. Про це на своїй сторінці у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

За її словами, раніше держава не забезпечувала пацієнтів із цим діагнозом необхідними ліками — закупівлі просто не відбувалися в необхідній кількості. А лікування було дороговартісним — один курс лікування коштував 10-15 тисяч доларів.

«Тепер українці, які знають про свій діагноз та звернулися до лікаря, можуть безоплатно отримати курс терапії. Найбільша партія препаратів проти гепатиту C вирушила в регіони. Це означає, що ще 7 тисяч пацієнтів отримають безоплатне інноваційне лікування та зможуть одужати», – йдеться у повідомленні Уляни Супрун.

Також вона зазначила, що інноваційність цього лікування полягає в тому, що пацієнт із гепатитом С просто приймає пігулки протягом трьох місяців. Ефективність курсу доведена та сягає понад 90%. А ймовірність появи побічних ефектів значно менша, аніж під час лікування препаратами попереднього покоління.

У медзакладах будуть доступні безоплатно такі ліки:
– препарати ТМ «Майгеп» (софосбувір) та ТМ «Майдекла» (даклатасвір) для комплексного курсу лікування гепатиту С для понад 1200 пацієнтів.
– препарат ТМ «Ледвір» (софосбувір/ледіпасвір), завдяки яким зможуть вилікуватись майже 2 тисячі хворих.
– понад 12 тисяч упаковок лікарського засобу ТМ «Майхеп ALL» (софосбувір/велпатасвір) для лікування понад 4 тисяч пацієнтів.

Супрун запевняє, що закуплені препарати відповідають рекомендаціям ВООЗ та Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки щодо лікування гепатиту C.

«Якщо у медичному закладі кажуть, що ліки проти гепатиту відсутні, потрібно звернутися до головного лікаря. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент або управління охорони здоров’я у вашій області. Там за потреби можуть оперативно перерозподілити ліки між мед закладами», – пояснює вона.

Безоплатно пройти обстеження на гепатит С можна у свого сімейного лікаря. Якщо результат виявиться позитивним, необхідно пройти додаткове обстеження. Пацієнтам, які знають про свій діагноз, потрібно звернутися до лікаря інфекціоніста.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ