Ранні овочі та фрукти можуть призвести до важких отруєнь

Мешканцям нагадують, що ранні овочі та фрукти можуть шкідливими для здоров’я.
Недобросовісні виробники свідомо перевищують допустимі дози добрив, в результаті чого отримують апетитні на вигляд, але не завжди смачні і часто шкідливі плоди. Нітрати в організмі людини, а часом і просто при зберіганні в холодильнику, схильні перетворюватися в нітрити, солі азотистої кислоти, зокрема останні є неймовірно шкідливими. Невелику кількість нітратів і ще меншу кількість нітритів організм може протягом короткого часу вивести, але коли він ними перенасичується, це призводить до важких форм отруєнь. Для того, щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих правил з вибору і приготування продукції.
Як вибрати найменш шкідливий продукт? Для тих, хто не має екотестеру (приладу для експрес-визначення вмісту нітратів), доречним буде такий набір рекомендацій :
– купуйте овочі та фрукти в спеціалізованих місцях торгівлі, в жодному разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку ;
– не соромтеся запитати у продавця висновок лабораторної перевірки його продукції. В такому документі повинно бути вказано вміст нітратів, пестицидів, солей важких металів, радіонуклідів в кожній конкретній партії ;
– купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані ;
– різні овочі та фрукти по-різному вбирають добрива, найбільш схильними до накопичення в собі нітратів є листовий салат і зелень, капуста, кабачки й огірки, морква і буряк.
Як зменшити кількість шкідливих речовин в плодах? Ранні овочі та фрукти наполегливо рекомендується піддавати певній обробці перед споживанням, бо так можна позбутися 10-50% шкідливих речовин.
Зокрема:
– перед споживанням добре мийте овочі та фрукти, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду;
– очищуйте шкірку овочів, бо в цей час року вона є швидше джерелом нітратів, ніж вітамінів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;
– нітрати в більшій кількості є біля основи плодів, в стеблах і черешках – вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусти, шпинату, листового салату, відрізуйте основу у овочів приблизно на один сантиметр;
– перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами;
– вимочуйте плоди у воді – в кип’яченій, можна з додаванням морської солі або лимонного соку, декількох таких заходів тривалістю по 15-30 хвилин буде достатньо. Ефект посилиться, якщо замочувати розрізані на кілька частин овочі або фрукти. Добре обсушуйте плоди, при цьому всі вітаміни зберігаються;
– піддавайте овочі термічній обробці, так шкідливі речовини знищуються;
– приготовані зі свіжих овочів салати споживайте відразу, перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні нітрити може відбуватися і в процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику;
– нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ