Різдво Пресвятої Богородиці

21 вересня православні та греко-католики в Україні (а також християни в деяких інших країнах) святкують Різдво Пресвятої Богородиці.
Це дуже старовинне Богородичне свято, хоча не можна точно означити часу, коли його почали святкувати. Перша згадка дійшла з IV cт. Палестинське передання свідчить, що св. Олена, мати імператора Костянтина, збудувала в Єрусалимі храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці.
В старому місті Назареті жила далеко не молода подружня пара. І чоловік Іоаким, і дружина Анна були чесними та вірними одне одному, але у них не було дітей. В одне велике свято Іоаким приніс в храм дари для Господа Бога, але священик відмовився їх приймати, оскільки подружжя було бездітним, а діти — це благословення Боже. Дізнавшись про це, Анна заплакала і пішла в сад. Там їй з’явився Господь, який сказав, що Анна народить дочку, яка буде сама благословляти всі народи і стане порятунком для світу. В цей же час Іоакиму, який пішов сумувати в пустелю, з’явився ангел і розповів йому про передрікання Господа.
Через дев’ять місяців у подружжя дійсно народилась дочка. Появі на світ заступниці людей радів весь світ. Це було Різдво Пресвятої Богородиці.
Згодом Анну та Йоакина церква назвала Богобатьками, оскільки їх донька народила Ісуса Христа.
Богородиця

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ