Роботодавців зобов’яжуть передбачати місця для людей передпенсійного віку

Роботодавці будуть зобов’язані обов’язково передбачати місця для людей віком від 45 років. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.
«Стосовно гарантій людям, людям передпенсійного віку в законі передбачили обов’язок всіх роботодавців, які використовують найману працю, чисельністю від 8 працівників і більше, обов’язково передбачати місця для людей віком від 45 років. Механізми контролю за цим будуть прописані і право контролю буде передане Державній службі праці, тим органам, які здійснюють контроль за додержанням законодавства про працю. Це перше.
По-друге, якщо ми говоримо про людей передпенсійного віку, які підуть у 2018 році на пенсію, а це люди 1958 року народження, то реально вони починали трудову діяльність у 22 роки, а це десь в 1980 році. Стаж до 2000-го року рахується по трудовій книжці. Тобто це 20 років. Якщо люди при цьому ще закінчили вузи до 22 років, то це плюс ще 4-5 років. Беремо 4 роки. Це 24 роки стажу людина може мати до 2000 року. Невже упродовж 17 років, з 2000 року по 2018 рік, вони не мають навіть року трудового стажу, щоб у 60 років піти на пенсію?», – сказав він.
За словами Андрія Реви «зрівнялівка» у пенсіях дестимулює людей працювати і платити внески.
Також міністр соцполітики наголосив на тому, що нині на ринку праці – нестача робочої сили, особливо кваліфікованих працівників, бо усі вони масово виїздять за кордон.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ