Розробники вакцин від коронавірусу заявляють, що щепитися треба тричі

Представники фармацевтичної компанії Moderna заявили, що третє щеплення цим препаратом викликало стійку відповідь антитіл проти штаму коронавірусу «Дельта». Про це йдеться на Telegram-каналі МОЗ.

Її препарат зберігає 93% ефективності через півроку після введення другої дози. Це перевищує показники Pfizer, яка має 84% ефективність після другого щеплення.

«Незважаючи на якісні показники після другого щеплення вакциною Moderna, перед настанням холодної пори року, ймовірно, знадобиться третя, бустерна доза препарату», – повідомили у компанії.

А розробники китайської вакцини CoronaVac із Sinovac Biotech уже оцінили ефект від введення третьої – бустерної – дози препарату. Вони виявили, що концентрація антитіл у 70% учасників клінічних досліджень впала нижче ключового порогового рівня приблизно через півроку після другої дози. Третю дозу в різних концентраціях дали 303 учасникам у провінції Хебей. Через тиждень після її введення рівень антитіл зріс у вісім разів.

Американські лікарі ж припускають, що у США третю дозу вакцини від COVID-19 можуть затвердити вже до кінця серпня. Головний медичний радник Білого дому Ентоні Фаучі заявив, що вакцинованим, швидше за все, буде потрібний додатковий укол від коронавірусу, повідомляє Укрінформ з посиланням на Голос Америки.

Фаучі сказав, що люди зі слабкою імунною системою, швидше за все, не будуть мати сильну імунну реакцію, а ефективність вакцини з часом послабиться. Він додав, зокрема, що це стосується людей літнього віку.

«Якщо подивитись на дані від Pfizer, після кількох місяців ефективність вакцини знизилась з понад 90% до 84%… Всі припускають, і я думаю, вони праві, що рано чи пізно, ефективність знизиться до такої цифри, що потрібен буде додатковий укол», – підсумував лікар.

Медик зазначив, що першими додатковий укол отримають люди похилого віку та особи зі слабкою імунною системою.

Фаучі висловив сподівання, що Управління контролю за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) затвердить вакцину-посилювач від компанії Pfizer вже до кінця серпня.

Водночас зазначається, що хоча третя доза вакцини BNT162b2 і зберігає «найвищий рівень захисної ефективності» проти всіх наявних штамів, компанії розробляють оновлену версію вакцини Pfizer-BioNTech від COVID-19, націлену на повний спайковий білок штаму Delta.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ