Що не забути, готуючись до подорожі за кордон

10 речей, про які не можна забувати, подорожуючи за кордон:
1. Паспорт.
Варто перевірити термін дії документа (деякі країни вимагають, щоб документ був дійсний як мінімум ще півроку з моменту виїзду з країни). Без віз мають право їздити лише власники біометричних паспортів.
2. Візи.
Безвізовий режим введено лише з країнами ЄС (і то не всіма), тому перед мандрівкою (краще, перед купівлею квитків) потрібно перевіряти усі візові нюанси.
Для перевірки візової та іншої, необхідної для проходження кордону інформації, є зручний сервіс від авіакомпанії KLM – http://klm.traveldoc.aero/. Тут можна перевірити не тільки інформацію щодо віз, але й питання необхідних та рекомендованих вакцин.
3. Квитки та броні.
Усі квитки – на літаки, потяги, автобуси, а також броні готелів краще зберегти собі на телефон в одному місці. Також уважно прочитайте правила користування електронним квитком. Тут є кілька важливих моментів.
Більшість бюджетних авіаперевізників (такий як Ryanair, Wizzair тощо) мають платну реєстрацію на рейс в аеропорту. Останнім часом подібну практику вводять і звичайні перевізники – наприклад, українська флагманська авіакомпанія МАУ. Це означає, що чекін потрібно зробити самостійно через сайт або мобільну аплікацію. У першому випадку квитки потрібно буде роздрукувати самостійно, якщо через додаток – можна користуватись мобільним посадковим. Але тут також є виключення – у деяких випадках роздруковувати квиток потрібно навіть, якщо ви реєструвались через додаток.
Також читайте правила чи потрібно роздруковувати квитки на наземний транспорт. Укрзалізниця не єдина компанія в світі, яка не на всі поїзди ввела можливість подорожувати з мобільним квитком. Наприклад, у Франції на деякі потяги квитки, куплені онлайн, потрібно обмінювати в касах або автоматах на звичайні паперові.
Читайте більше тут: Новини Львівщини
4. Багаж.
Багаж зазвичай не входить у базову ціну квитка, його потрібно купувати додатково. Мережеві авіакомпанії тепер також часто мають промо-тарифи без багажу, тож ці норми потрібно перевіряти завжди. Якщо ви мандруєте лише з ручною поклажею переконайтесь, що вона не перевищує габарити, вказані перевізником (їх можна знайти на сайті авіакомпанії), а також – що у сумці нема заборонених предметів. У ручний багаж заборонено брати рідини у банках більше 100 мл, продукти тваринного походження (можна консерви, всілякі шинки-сири-ковбаси – можуть забрати в аеропорту), колючо-ріжучі предмети (під це визначення у деяких аеропортах підпадають манікюрні ножиці та пилочки для нігтів). І, звичайно, ніяких зброї і наркотиків. Деякі перевізники дозволяють взяти з собою на борт літака додаткову невелику сумку – ноутбук, фотоапарат, дамська сумочка, тощо.
5. Страхівка.
“Чи обов’язково оформляти страхівку” – одне з питань мандрівників у різних подорожніх спільнотах.
Страховий поліс потрібний у першу чергу самому мандрівнику. Стандартний базовий поліс коштує в районі 200 грн, і тільки одне звернення до лікаря за кордоном окупить десять таких полісів. Для тих, хто за кордон їздить часто – вигідніше оформлювати річні поліси, а не окремий під кожну поїздку.
6. Аптечка.
Не варто везти з собою за кордон піваптеки. Велика кількість медикаментів може привернути увагу прикордонників та служб безпеки. Не брати з собою взагалі нічого, теж не варто. Оптимально формувати свою аптечку по принципу – тільки найнеобхідніше і з максимально широким спектром дії – одне знеболювальне, одне протизапальне, один антибіотик, тощо. Мова йде про середньостатичного туриста, якщо ж ви приймаєте постійно певні препарати – то беріть з собою необхідний запас (також корисно поцікавитись які ціни на ваші ліки у країні, куди ви їдете, цілком може виявитись, що там буде дешевше, ніж в Україні).
7. Гроші.
Питання обміну валют і взагалі національних валют краще з’ясувати наперед – який курс обміну, які правила (у багатьох країнах кантори беруть комісію), наскільки поширені термінали для оплати картками тощо. В багатьох країнах Європи зараз можна обходитись взагалі без готівки – термінали є навіть в маленьких кіосках та у торговців сувенірами.
Додатково бажано сконтактувати з банком, який видав вам картку і спитатись чи нема обмежень на користування карткою за кордоном, а також з’ясувати тарифи на зняття готівки у місцевих банкоматах.
8. Мобільний телефон.
Роумінг дозволяє непомітно втратити сотні гривень за секунду. По-перше, заблокуйте в настройках передачу даних в роумінгу (тобто мобільний інтернет). По-друге, обережно на кордонах, деколи телефон може непомітно зловити “чужу” мережу.
Якщо плануєте користуватись роумінгом закордоном – дізнайтись у свого провайдера про спеціальні пакети. Майже всі українські мобільні оператори мають спеціальні пакетні тарифи, які виходять значно вигіднішими, ніж користуватись базовими тарифами.
Якщо ж навпаки плануєте придбати місцеву сімку – також варто пошукати інформацію про місцевих операторів наперед. Зазвичай, мандрівники місцевий мобільний зв’язок використовують суто для інтернету, тому логічно відштовхуватись від тарифів саме на інтернет.
9. На кордоні.
Прикордонника цікавить лише чи не залишитесь ви в країні нелегалом. Тому всі питання будуть відповідні – куди ви їдете, де будете жити, чи достатньо у вас грошей, тощо. Роздруковувати тисячу паперів теж не обов’язково – квитки і броні можна показати з телефона, довідку з банку ніхто не питатиме, достатньо буде показати картку (але будьте готові зняти з неї певну суму, якщо попросять). Якщо квитків ще нема, а зупинятись будете у друзів – так і скажіть, але підготуйте контакти друзів і будьте готові довести свою фінансову спроможність.
10. Обов’язкова сума грошей.
Кожна країна має свої правила перетину кордону, у тому числі щодо мінімальної суми грошей. Ці правила не ввели спеціально під “безвіз”, деколи вони були затверджені ще 10-20 років тому. Це не означає, що у кожного туриста на кордоні рахують кожну копійку чи вписується він у ліміт чи ні. Навіть навпаки – у переважної більшості мандрівників суми грошей не перевіряють. Тож тут треба дивитись – якщо у вас з собою ні квитків, ні броней готелю, відсутність готівки може викликати додаткові підозри в прикордонника.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ