Що робити, коли дитина відмовляється ходити у садок?

Як зрозуміти, що дитину ображають в дитячому саду і що робити, якщо вона йде в дитсад з істерикою?
Чому іноді діти починають з радістю ходити в дитсадок, а потім раптом відмовляються зі сльозами?

Тут може бути багато причин. По-перше, це нормально, коли дитина відносно недавно почала ходити в садок (тобто місяць-два). Вона начебто ходить як по накатаній, а потім в якийсь момент до нього починає доходити – вона одна, мама кудись їде і взагалі-то можна ще і залишатися вдома. І з’являється такий протест проти нової рутини, інформує Ukr.media.
Буває і так, що дитина вже давно ходить в садок, все добре, а потім трапляється збій. Тут кілька варіантів. Перший – довга перерва. Наприклад, вся сім’я їхала відпочивати, повернулися з відпустки, а дитині вже не хочеться повертатися в рутину. Рідше зустрічається ситуація, коли в саду відбуваються якісь стресові ситуації – дитина з кимось побилася, в саду її ображають, не складаються стосунки з одногрупниками або вихователями. Тоді йти в садок, звичайно, ніякого бажання немає. В цьому випадку треба розбиратися з тим, що відбувається. Причини можуть бути різні – навіть поганий сон, який приснився в сончас, може стати фактором дискомфорту для дитини.
Небажання дитини йти в сад – в цілому нормально. Ми теж іноді не хочемо йти на роботу. Те ж саме – з дітьми. Головне, розібратися з причинами, розв’язати проблему і не здаватися. Чого точно не треба робити – це перерви. Після них дитина зовсім не хоче ходити в садок, розуміє, що вами можна маніпулювати. Так що проблему треба вирішувати, а не тікати від неї.

Як зрозуміти, що дитину в садку ображають інші діти?
Джерела у вас два – сама дитина і вихователі. Останні завжди можуть дати об’єктивну оцінку ситуації. Саме тому з вихователями треба підтримувати довірчі стосунки, регулярно дізнаватися, чи все добре у дитини у стосунках з іншими дітьми.
Що стосується самої дитини. Коли вона розповідає про те, що відбувається в саду, вона зазвичай досить чітко говорить, хто її ображає або з ким їй не подобається спілкуватися. Інша справа, що з дитини важко витягнути конкретику. Трапляється так, що хтось відмовився з нею грати – вона це важко сприйняла. Нещодавно до мене прийшла мама і сказала, що її дитину кривдять. Я нічого такого не помічав, але сказав, що поспостерігавши. У результаті з’ясувалося, що дитина, яка скаржилася, сама провокував іншу дитину, чекаючи, поки та не витримає і дасть здачі. Виглядає це все, звичайно, так, що винен другий. Але за фактом все зовсім не так.
Інша тривожна ознака – це зміна поведінки. Коли дитина стала менш життєрадісною, менш відкритою, менш безпосередньою. Тут у будь-якому випадку потрібно розбиратися з вихователями і з психологом – уточнювати у них, адже саме вони можуть розповісти, що відбувається насправді. Тому що іноді дитина перебільшує, іноді недоговорює, тримає себе. А в підсумку з’ясовується, що в саду коїться повна жесть.

Що робити, якщо дитина відмовляється в дитсадку їсти?
Тут треба відразу сказати, що немає єдиного рішення. Все залежить від позиції кожного окремого з батьків. Моя думка така: якщо дитина не хоче їсти в саду, то не варто її змушувати. Йому треба пропонувати поїсти, але наполягати, загодовувати і змушувати – не вихід. Тому що дитина прекрасно знає про те, коли їй потрібно їсти. Повірте, знає краще за дорослих. Адже дорослі багато в чому їдять за звичкою, тому що треба, а дитина чітко розуміє свої потреби.
Найчастіше проблеми з їжею виникають на початкових періодах адаптації. Дитина може не їсти перші півтора-два місяці. Це нормально. Як показує практика, коли дитина дійсно хоче їсти, вона все-таки щось з’їсть. А якщо не їсть – значить, їй достатньо ресурсу. Чесно, я ні разу не бачила у саду голодні непритомності.
Інша проблема – у багатьох садах дійсно огидна їжа. З цим не посперечаєшся. Спробуйте прийти і самі спробувати те, що дітей годують (навряд чи сподобається). Потім діти, особливо маленькі, просто не звикли до якихось котлет або до якогось супу. Це коригується. Можна, наприклад, вдома готувати їжу, яка чимось нагадує дитячу. Ну а якщо дитина не їсть суп, їсть тільки друге, – треба дивитися правді в очі. Від цього з голоду не помре.

Як вирішувати конфлікти з іншими батьками?
В будь-якому об’єднанні батьків – як і в будь-якій соціальній групі – будуть виникати конфлікти або напруга. У цьому немає нічого незвичайного. Іноді батьки воюють один з одним до останнього – відстоюють свою позицію. Але подумайте, чи треба вам це. Іноді краще просто відійти в сторону і довірити рішення більшості. Тому що часто проблеми спливають абсолютно ідіотські – з серії «ми хочемо подарувати круті подарунки і скинутися на них за стільки-то», при цьому всі розуміють, що таких грошей не варто. І тоді краще звертатися до голосування і не намагатися змусити всіх-всіх взяти участь у чому-те, що подобається невеликій групі активних батьків. За кожним має залишатися право не брати участь в якихось заходах або ініціативах. Все це треба промовляти, вчитися домовлятися (ви-то вже точно не діти).

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ