Сьогодні 31-та річниця прийняття Декларації про державний суверенітет України

16 липня 1990 Верховною Радою Української PCP прийнято Декларацію про державний суверенітет України – документ про проголошення державного суверенітету України.

Одночасно в той же день 16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР прийняла постанову “Про День проголошення незалежності України”.

У преамбулі Декларації підкреслювалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як “верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах”.

Одним з основних положень Декларації було положення про громадянство.

Проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де “всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять”.

Декларація проголошувала економічну самостійність України.

У документі підкреслювалося намір створити банківську, цінову, фінансову, митну та податкову системи, сформувати державний бюджет, а при необхідності ввести власну грошову одиницю.

Декларація визнавала самостійність республіки у вирішенні питань науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ