Страсна п’ятниця – найскорботніший день року

Сьогодні, 17 квітня 2020 року, Страсна п’ятниця – найскорботніший день року, коли Церква згадує про страждання Ісуса Христа на хресті за людський рід.

У цей день, згідно Євангелія, Ісус Христос страждав, помер на хресті та був похований. Цим самим Він спокутував гріхи людей, примирив людство з Богом та виконав давні пророцтва, що записані в Священних писаннях Старого Завіту.

Розп’яття на хресті було найганебнішою стратою. Такою смертю страчували : розбійників, убивць, бунтівників і злочинних рабів. Окрім нестерпних болів у всіх частинах тіла і страждань, розп’ятий відчував страшну спрагу.

Після жахливих знущань, воїни розіп’яли Ісуса Христа. Коли ж розпинали Його, Він молився за Своїх мучителів, говорячи: «Отче, прости їм, бо вони не знають, що роблять». При хресті Спасителя стояли Матір Його, апостол Іоанн, Марія Магдалина і ще декілька жінок, які вшановували його. Ісус Христос, побачивши Матір Свою та Іоанна, якого особливо любив, говорить Матері Своїй: «Жінко, ось син Твій». Потім говорить Іоанну: «Ось мати твоя» (Іоанн. 19:27).

Під час страждань Спасителя на Голгофі сталося знамення. З тієї години, як Спаситель був розіп’ятий, сонце затьмарилося і настала темрява на землі, і тривала до самої смерті Спасителя.

В Євангелії від Іоанна сказано: «Так Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне».

Головним обрядом в Страсну п’ятницю є винесення плащаниці. Плащаниця символізує полотно, в яке був загорнутий Ісус Христос після зняття з хреста. Виносять плащаницю у другій половині дня.

Після обходу Плащаницю кладуть на приготований стіл в храмі. Віруючі приступають до Плащаниці і побожно її цілують, вшановуючи таким чином Ісуса Христа та його велику жертву. Божий гріб прикрашають квітами і лампадками.

У цей день Церква запровадила строгий піст, багато хто утримується не лише від м’яса та будь-яких страв тваринного походження, але й не вживає їжу взагалі. Вечеря у Страсну п’ятницю – пісна, здебільшого обходяться городиною: капустою, картоплею, огірками. Дехто обмежується хлібом та водою. Таким чином вірні не лише приборкують плоть, але й виражають жаль за свої гріхи та співстраждають Спасителю.

Утримування від праці в цей день не є церковним каноном. Проте цього дня доречно відкласти жарти, розваги, гучну поведінку та приділити більше уваги роздумам про страждання Спасителя і спасіння власної душі.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ