Світу загрожує дефіцит кави

Вчені вперше вивчили те, як зміна клімату вплине на зростання кавових дерев та їх запилювачів і прийшли до висновку, що виробників кави очікують вкрай важкі часи.
Майже всі території, придатні для вирощування кави в Латинській Америці, стануть занадто теплими для зростання кавових дерев або втратять майже всіх важливих запилювачів.
Команда вчених перевірила, як скорочення площ, придатних для кавових плантацій, і ареалів проживання бджіл вплине на зростання кави в найближчі 50 років.
Розрахунки показали, що дерева постраждають набагато сильніше від зміни клімату, ніж бджоли – видове різноманіття останніх різко скоротиться, особливо в гірських районах Південної Америки, але запилювачі все ж не зникнуть з тих регіонів, де зараз росте кава.
Площа потенційних угідь для кавових плантацій скоротиться на 73-88% до 2050 року.
Найсильніше від цього процесу постраждають гірські країни в тропіках, такі як Нікарагуа, Гондурас і Венесуела, тоді як в деяких інших державах Латинської Америки, таких як Мексика, Колумбія і Коста-Ріка, площа територій, придатних для висадки кави, дещо зросте.
Єдиним плюсом від глобального потепління, повідомляють вчені, буде підвищення на 20% загальної врожайності кави в тих регіонах, де він ще буде здатний рости, завдяки збільшенню рівня опадів, температури і числа видів бджіл.
Нагадаємо, цей рік вже виявився вкрай несприятливим для виробників кави. Аналітікі прогнозували зростання світових цін на каву з-за погодних проблем в Індії. Індія поставляє в інші країни 70% кави, і зменшення врожаю в цій країні може негативно позначитися на експорті. Це викликає побоювання, оскільки посуха також викликала скорочення виробництва в Бразилії – іншому великому експортері кавових зерен.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ