У Львівській обласній лікарні видалили пацієнтці 14-сантиметрового гельмінта

Лікарі-хірурги Львівської обласної клінічної лікарні діагностували дирофіляріоз у 24-річної львів’янки. Хірурги з-під шкіри біля ока витягнули 14-сантиметрового гельмінта. Це другий випадок дирофіляріозу на Львівщині цього року.
Захворювання переносять комарі. Спричиняє гельмінт, який розвивається в тілі людини. Пухлину і гельмінта видалили.
Діагноз підтвердили у паразитологічній лабораторії Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
Перебіг хвороби може проходити не помітно. Проте характерною ознакою для дирофіляріозу є відчуття пересування під шкірою. Причому переміщуватися гельмінт може на кілька сантиметрів на добу. У людей, як правило, дирофіляріоз проявляється або підшкірними вузлами, у багатьох випадках хвороба перебігає безсимптомно. При ураженні ока (це яке майже в 45% випадків) виникають вузли під шкірою повік.
Як розповіла керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко-Тімко, переносять дирофіляріоз інфіковані при укусі хворих тварин комарі.
«В організм людини личинка гельмінта потрапляє з укусом через укус комара. З моменту зараження людини до утворення пухлини може минути від одного місяця до двох років.
Спершу на місці укусу комара з’являється невеличке ущільнення, яке згодом може вирости до розмірів пухлини. Крім відчуття переміщення, у місці локалізації паразита може свербіти, пекти, набрякати червоніти. Можуть бути скарги на головний біль та загальне нездужання. Щоб захиститися – подбати про репеленти – засоби, що відлякують комарів», – наголосила Наталія Іванченко-Тімко.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ