У Львові активісти стали на захист Ірини Фаріон

31 липня 2020 року біля Шевченківського районного суду міста Львова відбулась  акція підтримки націоналістів, студентів і колег мовознавиці, професорки Ірини Фаріон. Разом із Головою ВО «Свобода» Олегом Тягнибоком патріоти вийшли на захист побратимки через позов проти неї жителя Макіївки, який вбачає у популяризації українських ідей «приниження російськомовних». Про це пише PROSTO.MEDIA, посилаючись на повідомлення пресслужби ВО “Свобода”. 

Небайдужі тримали плакати: «Мова – душа народу», «Без мови немає нації», «Є мова – є людина, нема мови – є раб», «Язик подав у суд на мову», «Судити Фаріон – це судити воїна, який стріляє у ворога», «За мовною толерантністю тисячі вбитих».

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок наголосив, що такі судилища відбуваються через те, що «всякі «бужанські та медведчуки» намагаються знищити українську мову на догоду Росії. «Цей суд є ганебним. Наші адвокати пояснюють, що сама процедура позову є суперечлива щодо нашого законодавства, бо у нашій країні єдина державна мова українська. Ірина Фаріон, яку зараз переслідують, переможе у цьому суді.

Проте складно навіть уявити, щоб на 30 році незалежності відбувалось судилище проти тих діячів, які захищають українську мову. В жодній країні світу таке є неможливим. З іншого боку, цим питанням повинна була б займатись влада. Прикро, але сьогодні у парламенті немає тих, хто може захистити українську мову. Бо одна справа – це захищати українську мову на біг-бордах, а инша – у реальному житті, чим постійно займається ВО «Свобода». Наша партія у парламенті жодному комуністу, регіоналу не дозволяла зневажати мову. І я не розумію, чому в теперішньому складі Ради не знайшлось жодного патріота, який б не покарав Бужанського за зневагу до наших загиблих героїв.  Якби була фракція «Свободи» у парламенті Бужанський не дозволяв би собі принижувати пам’ять героїв Небесної сотні», – пояснив Олег Тягнибок.

На жаль, позивач на підготовче судове засідання не з’явився. Не було також і його представника. Сама Ірина Фаріон позов проти себе називає абсурдним та наголошує, що це банальне переслідування за українську мову та позицію.

«Наступне судове засідання, яке відбудеться вже 3 вересня – це буде розгляд справи по суті. І я сьогодні зранку отримала найважливіший знак. До мене зателефонували з Бахмута. З того самого, де було закатовано мого побратима-свободівця Артема Мирошниченка. Бо він там боровся за українську мову за що його і били. Суд над його вбивцями теж перенесли на вересень.

У 2003 році мене хотіли засудити за плакат. Це був всього лише плакат із написом: «Не знаєш, не розумієш, не шануєш і стрілка в бік Росії». Тоді проти мене не посміли відкрити кримінальної справи, бо Тягнибок був депутатом Верховної Ради. І це той час, коли СДПУ (о) була при владі, коли брат Медведчука очолював у Львові податкову. Тепер «есдеки повернулись», – пояснила Ірина Фаріон.

Наступний розгляд справи проти Ірини Фаріон відбудеться вже 3 вересня.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ