У МОЗ розповіли, чиїм коштом здійснюється лікування пацієнтів у рамках програми медичної евакуації

Від початку повномасштабної війни в Україні діє механізм медичної евакуації для українців, які потребують спеціалізованої медичної допомоги та реабілітації (MedEvac). За цим механізмом пацієнтів зі складними травмами, опіками та хронічними захворюваннями евакуюють на лікування за кордон до клінік Європи.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Так, з 2022 року вже понад 4 100 постраждалих українців були направлені на лікування до іноземних клінік.

Зазначимо, що у країнах Європи українським пацієнтам надають безоплатну медичну допомогу. Країни, що приймають пацієнтів з України, витрачають соціальні бюджети на лікування наших громадян у межах процедури тимчасового захисту, ухваленому Європейським Союзом.

Відповідно до процедури українським громадянам потрібно:

зареєструватися у міграційній службі країни, в якій перебувають. Зазвичай йдеться про ідентифікацію особи та подачу заяви на отримання дозволу на проживання. Це дає можливість оформити документ, який засвідчує отримання статусу тимчасового захисту, та візову вклейку у закордонний паспорт;

після оформлення статусу необхідно стати на облік у соціальній службі. Це відбувається автоматично або за персональним зверненням особи;

оформити медичне страхування, коштом якого й буде здійснюватись фінансування лікування. Процедура проходить автоматично або також за зверненням особи.

Завдяки реєстрації у країні перебування українці отримують доступ до системи соціальних гарантій на рівні з жителями цієї країни і, відповідно, увесь обсяг медичної допомоги, що мають громадяни ЄС. Тобто йдеться про право на працевлаштування, право на освіту, право на медичну допомогу тощо.

Однак, звертаємо увагу, що екстрена та невідкладна медична допомога у країнах ЄС українцям може надаватися й без реєстрації. Проведення ж планової медичної допомоги вже потребує додаткового оформлення документів.

Це означає, що оформити документи запропонують лише після того, як стан постраждалого стабілізують. Також є випадки, коли оформлення цих документів не є обов’язковим, тоді приймаюча сторона знаходить інші джерела фінансування, наприклад, місцеві бюджети, благодійні фонди тощо.

У більшості випадків допомогти з оформленням документів може соціальний працівник при лікарні або соціальний працівник, призначений мерією міста. Серед соціальних працівників є й перекладачі, яких запрошують для розмов з лікарем.

Тривалість лікування та реабілітації українських пацієнтів залежить від індивідуальних факторів, а саме: стану здоровʼя, динаміки відновлення, прогресу лікування тощо.

Зазначимо, що статус тимчасового захисту може бути скасовано після завершення лікування, й українські громадяни можуть повернутись додому у будь-який час.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ