Українських водіїв чекають кардинальні зміни

У ВРУ є шість законопроектів, які можуть істотно ускладнити життя українським водіям.
Серед них – нові правила видачі медичних довідок і збільшення штрафів. Українці впевнені: це прямий шлях до ще більшого зростання корупції.
Перша «новинка» – це меддовідки: їх повинен буде мати при собі кожен водій, в іншому випадку – штраф у розмірі 850 гривень, а за фальшивий документ – 510.
Молоді водії можуть обходитися однією довідкою 10 років, а от пенсіонери, які перевозять людей або небезпечні вантажі, зобов’язуються проходити медогляд щорічно.
Зараз це коштує 200 гривень, і отримати документ потрібно при первинній здачі на права або їх заміні (зміна прізвища або втрата документа).
Якщо закон вступить в силу, медичну довідку можна буде отримати тільки в державних установах, оскільки нардепи впевнені, що в приватних клініках довідки в 99% випадків видають заочно.
До речі, медогляд розширить свої «горизонти»: до нарколога, гінеколога, психіатра і ще десятку лікарів в список додали аналіз крові на цукор, кардіограму, групу і резус, перевірку зору і вестибулярного апарату.
Штрафи за водіння в нетверезому стані стануть ще більше. Перший штраф складе 10 200 гривень, другий (був 20 400 грн) – пропонують збільшити до 102 тисяч, тобто в 5 разів.
Водіїв, які були позбавлені прав, але сіли за кермо, пропонують штрафувати не на 510 гривень, а на 17 тисяч. Одним із законопроектів пропонується проходити позачерговий огляд в наркодиспансері після складання протоколу про пияцтво.
«Але є колосальна корупційна складова – нескладно передбачити обурення мільйонів водіїв, загнаних в черзі в госполіклініках, а також спроби» вирішити питання «з довідкою через знайомих лікарів.
Та й якщо перелік протипоказань застосовувати буквально – водіїв не залишиться, бо знайти людину без єдиного діагнозу, який забороняє керувати машиною, дуже складно. Навпаки, потрібно приходити до західного формату, коли у майбутніх водіїв перевіряють тільки зір», – відзначає юрист Вадим Володарський.
А ось транспортні експерти, навпаки, всіляко підтримують такі нововведення: якщо штраф в розмірі 10 тисяч не вплинув, то 100 тисяч – точно змусять задуматися любителя нетверезої їзди.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ