Українці тепер можуть обирати місцеву владу без прив’язки до прописки

1 липня набрали чинності зміни до Закону «Про Державний реєстр виборців», внесені Виборчим кодексом України. Відтепер громадяни, які мають право голосу відповідно до ст.70 Конституції України, можуть голосувати без прив’язки до зареєстрованого місця проживання.

Про це повідомив Громадський холдинг «Група впливу».

Раніше близько 5,5 млн громадян не могли обирати місцеву владу, тому що не мали зареєстрованого місця проживання в тій громаді, де фактично проживали. Завдяки довготривалій адвокаційній кампанії #КоженГолосВпливає відбулась кардинальна зміна підходу до визначення виборчої адреси. Саме виборча адреса визначає дільницю, на якій людина буде включена до списку виборців та отримає бюлетені для голосування.

«Усі перешкоди, пов’язані із «пропискою», подолані. Відтепер людина може визначити свою виборчу адресу за місцем фактичного проживання, а не реєстрації в паспорті. Саме там, де центр життєвих інтересів, ми зможемо обирати місцеву владу. Це результат системної адвокаційної кампанії, зусиль багатьох людей, реалізація давніх мрій. Вітаю всіх і закликаю звертатися до відділу ведення Реєстру виборців заздалегідь!» – каже Тетяна Дурнєва, виконавча директорка Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ».

Для того, щоб проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, потрібно у період з 1 липня до 9 вересня подати заяву до Державного реєстру виборців (ДРВ) про зміну виборчої адреси:
– онлайн в Особистому кабінеті виборця на сайті drv.gov.ua за наявності кваліфікованого електронного підпису;.
– у паперовій формі особисто або через уповноважену особу.

До заяви потрібно додати паспорт та копію одного з документів, що підтверджує адресу фактичного проживання. Це може бути:
– Договір оренди житла;
– Довідка про взяття на облік ВПО;
– Документ, що підтверджує догляд за особою;
– Документ, що засвідчує підприємницьку діяльність;
– Документ, що підтверджує право власності на житло;
– Документ, що засвідчує шлюб або родинні зв’язки.

Виборці, які не мають зареєстрованого місця проживання, також можуть звернутися до ДРВ та визначити виборчу адресу відповідно до адреси житла, у якому вони живуть.

Особливо важливо, що з 1 липня 2020 року також запрацювали електронні сервіси Державного реєстру виборців. Сайт ДРВ містить детальну інструкцію, як заповнити заяви. Громадяни можуть онлайн звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців щодо:
– свого включення до Реєстру;
– внесення змін до своїх ідентифікаційних персональних даних у Реєстрі;
– зміни своєї виборчої адреси;
– внесення змін до відомостей про постійну нездатність виборця пересуватися самостійно;
– виправлення неправильностей у Реєстрі стосовно іншої особи;
– змісту своїх персональних даних;
– прізвищ, власних імен, по батькові, дати народження усіх виборців, внесених до Реєстру за своєю власною виборчою адресою.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ