Умови вступу у виші в 2018 році

Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив зміни до порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання на 2018 рік. Вони стосуються нових правил реєстрації для участі в тестуванні.
Розпочнеться реєстрація 6 лютого 2018 року й триватиме понад місяць – до 19 березня 2018 року. А вносити зміни до реєстраційних даних можна до 2 квітня 2018 року.
“Зміни пов’язані з тим, що цьогоріч державну підсумкову атестацію у формі ЗНО проходять не тільки випускники загальноосвітніх шкіл, – пояснює Лариса Середяк, директорка регіонального центру оцінювання якості освіти. – Уперше тести складатимуть учні, слухачі і студенти професійно-технічних та вишів І-ІІ рівня акредитації, які в цьому році здобудуть повну загальну середню освіту. Тому всі майбутні учасники тестування мають зареєструватися на сайті Українського центру оцінювання якості освіти, роздрукувати і заповнити так звану реєстраційну картку. Але якщо раніше комплект реєстраційних документів для участі в тестуванні вони надсилали на адресу центрів оцінювання якості освіти, то тепер подають його безпосередньо у заклади, де навчаються. Керівники цих закладів формують списки осіб, які проходитимуть ДПА у формі ЗНО, і разом з документами надсилають або передають нам. Цьогоріч ДПА у формі ЗНО учні, слухачі і студенти професійно-технічних та вишів І-ІІ рівня акредитації проходитимуть тільки з української мови, а в наступні роки — з історії, математики та інших предметів. Для учнів загальноосвітніх шкіл процедура реєстрації не зазнала змін”, – наголошує Лариса Сердяк.
“Паспорт громадянина України тепер отримують після досягнення 14-річного віку. Тому всі випускники шкіл мали б уже його одержати. Без паспорта не вдасться зареєструватися у ЄДЕБО (єдиній державній електронній базі з питань освіти) та подати документи для вступу”, – додає Наталя Білоус, методистка регіонального центру оцінювання якості освіти. “Лише в нестандартних ситуаціях, коли, приміром, учень не може виготовити паспорт, тоді директор навчального закладу готує клопотання до регіонального центру якості освіти. Таких учнів зареєструють для участі в ЗНО. Особи, які проживають на окупованих територіях, і не змогли виготовити ID-картку, можуть подавати копію тимчасового посвідчення громадянина України чи довідку про звернення за захистом в Україні. Питання їх реєстрації для участі в ЗНО вирішуватиме регламентна комісія”, – зауважила Наталя Білоус.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ