В Україні схвалили Національну стратегію управління відходами

Уряд розглянув та схвалив Національну стратегію управління відходами, яка, як зазначається, запроваджує в Україні європейські принципи поводження із усіма видами відходів: твердими побутовими, промисловими, будівельними, небезпечними, відходами сільського господарства тощо.
Про це інформує міністерство екології та природних ресурсів України.
Як зазначив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під час презентації, документ є першим стратегічним документом національного рівня, який визначає цілісну державну політику у сфері поводження з відходами.
При цьому міністр вкотре наголосив, що проблеми із накопиченням відходів виробництва і споживання – одна з ключових загроз екологічній безпеці держави.
«Ухвалена національна стратегія є першим не сегментарним документом на період до 2030 року. Маємо розуміти, що Європейський Союз до 2019 року перейде до економіки замкнутого циклу, яка є основою стратегії сталого розвитку. Виконуючи Угоду про асоціацію, Україна також повинна перейти на таку ж модель. Звісно, це потребує масштабної технологічної модернізації, перебудови свідомості і відмови від споживацького ставлення до природних ресурсів», – прокоментував Остап Семерак.
Він також пояснив, що нова Стратегія передбачає запровадження принципів циклічної економіки та розширеної відповідальність виробника, який заохотить бізнес до мінімізації утворення відходів та зацікавленості в їх переробці, а також впровадження п’ятиступеневої ієрархії поводження з відходами, яка працює в Європейському Союзі.
«Ці принципи дуже прості: передусім запобігання утворенню відходів і лише в окремих випадках – захоронення», – пояснив Остап Семерак.
Стратегією також передбачено зменшення кількості місць видалення твердих побутових відходів та загального обсягу їх захоронення. Також передбачено створення мережі з 50-ти регіональних полігонів, які відповідатимуть вимогам європейських директив.
Документ пройшов всі стадії обговорення з громадськістю та експертами, отримав підтримку бізнес-асоціацій та комітетів Верховної Ради.
Нагадаємо, 21 грудня 2016 року Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак презентував технічну редакцію Національної стратегії поводження з відходами, яка стала першим зведеним робочим документом, підготовленим робочою групою за участю українських профільних міністерств: Мінекології, Мінекономрозвитку, Мінрегіону, експертів GIZ, ЄБРР та проекту Twinning.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ