В Україні знову подорожчають сигарети

У наступному році українських курців чекає чергове подорожчання акцизу на тютюнові вироби. За найскромнішими підрахунками пачка цигарок подорожчає на 7 грн. 20 коп, що принесе до державного бюджету додаткові 51,7 млрд. гривень.
«Досвід 2016 і 2017 років, коли ставка специфічного акцизу щорічно зростала на 40%, показав, що такі темпи зростання мають досить позитивні наслідки: за перше півріччя 2017 року державний бюджет отримав від тютюнових акцизів 186 млрд. uрн., Що на 86% більше, ніж два роки тому. А реалізація цигарок за цей час скоротилася на 19%», – розповів Костянтин Красовський, завідувач сектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.
У той же час експерти прогнозують, що попит на цигарки впаде на 4,6% і знизить рівень смертності населення через тютюнової залежності.
«Куріння в Україні вбиває до 100 000 людей щорічно. В країні один з найвищих відсотків передчасної смерті у людей у віці до 65 років, в тому числі, через високого рівня вживання тютюну українцями. Підвищення цін на тютюнові вироби – це найбільш ефективний спосіб зменшення кількості курців », – говорить представник Світового банку Оксана Дорошенко.
Нагадаємо, що за Угодою про асоціацію з ЄС, Україна повинна поступово збільшити ставку акцизу на тютюн до 90 євро за 1000 штук. У 2017 цей податок в Україні досягне лише 21 євро.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ