В Україні рекордно зросла вартість продуктів

В Україні стрімко дорожчають продукти. Про це свідчить дослідження Державної служби статистики.

Згідно з даними відомства, з початку року в нашій державі найбільше додали у вартості яблука – ціна зросла на 108,8 %. На другій позиції опинилася морква (+103,7 %).

Менше зросли у ціні цибуля (+38,5 %), білокачанна капуста (+37,7 %), гречані крупи (+30,3 %) та картопля (+22,3 %).

У Держстаті наголосили, що знизилася вартість наступних позицій: 92-й бензин втратив у ціні 19,4 %, дизель – 19,3 %, 95-й бензин – 17,2 %, автогаз – на 12, 4 %. З продуктів найбільше “обвалилася” ціна курячого філе (-17,2 %) та курячих тушок (-13,3 %).

Водночас вартість горілки, м’яких сирів і соняшникової олії залишилася практично незмінною.

Вартість деяких овочів і фруктів залежить від того, яким був урожай минулого року, а також від вимог до умов зберігання. Чим довше зберігається продукт, тим вище відсоток зіпсованих плодів, а отже – знижується обсяг товару під реалізацію. Наприклад, уже навесні зі складів викидається 15-30% продукції, що впливає на вартість товару. Також на ціну фруктів і овочів впливає оренда складського приміщення. Чим довше продукти лежать на складі, тим довше період оренди, відповідно – вища ціна.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ