В Україні створять регіональну мережу центрів психічного здоров’я – МОЗ

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що МОЗ опрацьовує забезпечення доступності психіатричної допомоги на амбулаторному рівні у 2024 році.

Про це Віктор Ляшко розповів під час 8-го засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги людям, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ.

Очільник МОЗ представив результати роботи відомства з розбудови системи охорони ментального здоровʼя та розказав про плани на 2024 рік.

Серед основних здобутків цього року міністр відзначив наближення послуг з охорони ментального здоровʼя до пацієнтів.

«Ми для себе поставили індикатор — 157 кластерних лікарень, в яких повинні зʼявитися центри ментального здоровʼя з мобільними мультидисциплінарними командами, до складу яких входитиме і психолог, і психіатр, — пояснив міністр охорони здоровʼя. — Ми зробимо окремий пакет в Програмі медичних гарантій, переформатувавши наявний пакет щодо послуг мобільних мультидисциплінарних команд. І ці послуги будуть оплачуватися Національною службою здоровʼя за Програмою медичних гарантій».

Крім того, серед пріоритетів на наступний рік Ляшко назвав:

1. збільшення кількості навчених лікарів та медичних сестер/братів за курсом «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP»;

2. інтеграція психосоціальної допомоги на всі рівні медичної допомоги;

3. створення амбулаторної психіатричної допомоги та збільшення доступності послуги для населення;

4. збільшення кількості мобільних мультидисциплінарних команд;

5. створення спеціальних хабів з психореабілітації населення.

За словами Ляшка, Міністерство охорони здоровʼя також планує провести перезавантаження монопрофільних спеціалізованих медзакладів стаціонарної психіатричної допомоги. Тут мають бути докорінно змінені підходи до лікування пацієнтів та забезпечені умови для належного комфорту перебування пацієнта в закладі.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ