Відбувається рейдерське захоплення Львівської галереї мистецтв

На наших очах відбувається захоплення Львівської галереї мистецтв “торговцями”, які мислять комерційними категоріями. Про це заявила 7 серпня 2017 року на прес-конференції з приводу збереження культурної спадщини видатного музейчика Бориса Возницького депутат Львівської обласної ради від ВО “Свобода” Мирослава Бабінська. У прес-конференції взяли участь дочка Бориса Возницького Лариса Разінкова-Возницька, відомі музейники, громадські діячі.
“Мені спадає на думку євангельська притча, як Христос виганяв торговців з храму. Зараз ми бачимо, що відбувається захоплення храму мистецтва ‒ Львівської галереї мистецтв ‒ “торговцями”, які, на жаль, мислять комерційними категоріями”, ‒ зазначила депутат.
Вона наголосила, що не випадково на посаду гендиректора Львівської галереї мистецтв призначили людину, яка далека від музейної справи, не відповідає критеріям та вимогам до цієї посади.
“Коли довелося вперше рятувати галерею після смерті Бориса Григоровича, було створено Комітет захисту спадщини Возницького, до якого увійшли музейники, громадські діячі, інтелігенція. Тоді вдалося зберегти надбання. Але минуло чотири роки, і зараз відбувається спроба рейдерського захоплення Львівської галереї мистецтв. Сліди цих дій ведуть набагато вище”, ‒ зауважила Мирослава Бабінська.
За її словами, нагальним є відновлення роботи Комітету з порятунку спадщини Бориса Возницького, який було створено з ініціативи тодішнього голови Львівської обласної ради Олега Панькевича.
Кілька місяців тому на розгляд обласної ради подали заяву про виділення 110 тисяч грн з обласного бюджету на завершення документації для передачі культурних об’єктів у власність місцевих громад. Йшлося про Золочівський, Олеський, Підгорецький замки та инші.
“Передати ці музеї органам місцевого самоврядування означає похоронити їх. Нам вдалося відстояти, аби вилучити з документу тезу про передачу місцевим громадам. Але це був перший тривожний дзвіночок, другим став обшук в Лариси Разінкової-Возницької. Видно, комусь бракує артефактів із державних музеїв.
Думаю, дуже на часі публічне обговорення ситуації за участі мистецтвознавців, посадових осіб і обов’язково представників правоохоронних органів, які займаються кримінальною справою щодо зникнення стародруків. Громада повинна знати, що насправді відбувається, і не допустити знищення безцінної культурної спадщини”, ‒ зазначила націоналістка.
Нагадаємо, 3 серпня 2017 року депутат Львівської обласної ради, член комісії з питань культури, історико-культурної спадщини звернулася до голови комісії Юрія Візняка та членів комісії із закликом терміново зібратися на позачергове розширене засідання з приводу порятунку спадщини Бориса Возницького.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ