Водохресний святвечір

Водохресний святвечір – це день напередодні свята Хрещення Господнє. Так як Хрещення Господнє щорічно відзначається 19 січня, то Водохресний святвечір відзначають 18 січня.
Водохресний святвечір 18 січня 2018 року має також інші назви – Водохресний вечір, Голодний свят-вечір, Другий святвечір, Переддень Водохреща (Богоявлення), Навечір’я Богоявлення, Голодна Кутя, Водяна коляда, Водохресна коляда.
Назва свята «святвечір» походить від слова «сочиво». Сочиво – це спеціальне обрядова страва, яка в обов’язково присутня на столі. Сочиво – це кутя.
Зазвичай 18 січня у Водохресний святвечір вся сім’я збирається за святковим столом. Починати трапезу можна лише ввечері, коли в небі з’явиться перша зірка. Спочатку читають молитву, а потім пробують святкові пісні частування. Після урочистої трапези зазвичай християни відправляються до храмів.
У Водохресний святвечір 18 січня в багатьох храмах проходять святкові богослужіння. А опівночі, з настанням свята Хрещення Господнє, проводиться велике освячення води. Зазвичай люди приносять трохи святої води додому, щоб окропити нею житло. Вважається, що цей обряд оберігає домочадців від бід, хвороб і нечистої сили.
Також є інші народні звичаї у Водохресний святвечір. Люди, щоб захиститись від нечистої сили, малюють крейдою, або олівцем хрести на одвірках, вікнах, дверях.
Відзначаючи Водохресний святвечір, потрібно згадати про нужденних людей. Обов’язково допомагайте в цей день іншим, проявіть милосердя.
Водохресний святвечір є завершенням Різдвяних свят. Вважається, що в цей вечір закінчують ворожити, гадати, колядувати.
1325776120

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ